Afgelopen jaar publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (hierna; CBS) een onderzoek over leeftijdsverschillen in relaties en de houdbaarheid van deze relaties.[1] Het eerste wat ik mij dan afvraag is; heeft het CBS banden met Dré Hazes of was het gewoon puur toeval dat vlak na dit onderzoek Dré Hazes zijn lieftallige Monique dumpte voor een ouder exemplaar? Overigens is het gegeven dat ik weet wat de relatiestatus van Dré Hazes is, een teken dat heel Nederland dit dus ongeveer moet weten. Een andermans privéleven boeit mij in beginsel niet zo veel, maar om dit feit kon ik helaas niet heen. En dat is ook gelijk wat het weer interessant maakt. De reden dat iedereen over deze relatie praat en schrijft, heeft vooral te maken met het enorme leeftijdsverschil tussen beide partners. Dré Hazes en Monique schelen immers qua leeftijd ruim 20 jaar, fysieke leeftijd, want als ik af en toe die Dré hoor praten… Enfin, de boodschap is dat heel Nederland dit had zien aankomen. Is het inderdaad zo logisch dat koppels met een groter leeftijdsverschil uit elkaar gaan? En gebeurt het sneller wanneer de vrouw ouder is dan de man? En hoe kan het dat iedereen in mineur is door de aangekondigde scheiding van Marco en Leontien?

Uit het onderzoek volgen verschillende conclusies. Zo scheiden jonge stellen vaker, gaan stellen van twee hoogopgeleiden het minst uit elkaar en gaan stellen zonder kinderen vaker uit elkaar. Op zich logische conclusies want als je jong bent ligt de wereld aan je voeten en is de keuze reuze. Als je jong bent weet je vaak nog niet zo goed wat voor jou het beste en het lekkerste is, dus kan het zijn dat je tijdens het grasduinen in de bak van relatiemateriaal van smaak verandert. Zie het als in de Jamin staan voor al die bakken snoep en je de opdracht krijgt dat je maar één snoepje mag pakken. Een onmogelijke opgave voor een jong iemand, lijkt mij. Als je wat ouder bent en je meer smaken hebt kunnen proeven, weet je al stukken beter waar je voorkeur naar uitgaat. Wel handig om die keuze trouwens niet al te lang uit te stellen want op leeftijd zijn met een kunstgebit maakt de keuze al een stuk beperkter.

Een andere, wellicht wel wat verrassende, conclusie is dat het onderwijsniveau van beide partners ook een rol speelt bij de duurzaamheid van een relatie. De kans dat samenwonende stellen uit elkaar gaan is het minst klein als beide partners hoogopgeleid zijn. Ten opzichte van niet-hoogopgeleide stellen is er een significant scheidingsverschil van 19 procent versus 31 procent. Is maar één partner hoogopgeleid dan ligt dit percentage er tussenin. Ook als stel zonder kinderen is het makkelijker om uit elkaar te gaan. Veelal wordt gedacht dat bij de keuze om aan kinderen te beginnen, er een extra inspanningsverplichting ten opzichte van de relatie bij komt kijken, aangezien een groot deel van de bevolking er van overtuigd is dat het beter is voor de kinderen om als beide ouders in één huis te wonen. Dit is dus geen hogere wiskunde, maar hoe zit het met de leeftijd van de partners?

Volgens het onderzoek gaan stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn het minst vaak uit elkaar. Vanaf een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer neemt de scheidingskans toe. Nu heeft het CBS dit aan de hand van cijfers aangetoond, maar is er ook een logische verklaring voor? Zelf zou ik denken dat dit te maken heeft met de levensfase waarin de partners zich bevinden. Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe kleiner de kans dat samen oud worden erin zit. Het zal eerder een vraag zijn of je als jongere partner bereid bent om de rolstoel van je oudere partner voort te duwen. Uiteraard is dit wat gechargeerd aangezien iedereen op elke leeftijd al van alles kan overkomen, denk aan programma’s als ‘Over mijn lijk’ en ‘je zult het maar hebben’. Toch gaat niet iedereen met een groot leeftijdsverschil op den duur uit elkaar. Daar waar de man ouder is dan de vrouw, lijkt er meer stabiliteit aanwezig te zijn al spreken we over een percentage van 29 versus 32 procent. Mijns inziens niet gigantisch.

Verder blijkt dat er aandacht is gelegd op de leeftijd van de vrouw bij het onderzoek. Relaties waarbij vrouwen bij aanvang van de relatie 25 jaar of ouder waren, hebben de meeste potentie om te slagen. Wat dat betreft heeft Dré Hazes op dit vlak wel goed gescoord. Het zekere voor het onzekere nemen denk ik. Zowel in zijn vorige relatie als in zijn nieuwe met Bridget. Toch loopt Dré alsnog een risico met een oudere vrouw als we de statistieken moeten geloven.

Uit de grafiek blijkt namelijk dat in relaties waarbij de vrouw ouder is dan de man, er net wat meer relaties sneuvelen. Nu komt Dré qua relaties vaak niet verder dan minder dan twee jaar, en daar zijn geen cijfers van bekend, maar mocht hij de twee jaar aantikken, dan loopt hij in ieder geval een risico.

Gelet op de conclusies van het onderzoek zit je dus goed wanneer er weinig leeftijdsverschil zit tussen de partners, de man iets ouder is dan de vrouw en als partners de trotse bezitter te zijn van een paar kinderen. Wat ging er dan mis bij Marco en Leontien? Qua leeftijd schelen ze maar één jaar waarbij Marco iets ouder is dan Leontien. Ook hebben ze drie kinderen. Dit zou toch op papier de meest stabiele relatie moeten zijn. Helaas bleek dat vorige week niet het geval te zijn. Had dit te maken met de eerdere bekendmaking van de affaire tussen Marco en de 32-jarige Iris Hond? Die heeft niet heel lang geduurd. Had ook niet gewerkt, meer dan vijf jaar verschil tussen de partners en je scheidingsrisico loopt percentage-technisch gezien gelijk enorm op. Is ook erg lang geleden gebeurd. Zouden ze dan toch gewoon uit elkaar zijn gegroeid? Aan Marco kon het een tijdje niet worden gevraagd want die zat ondergedoken in de Maladiven, oh nee, bij zijn moeder in Noord-Nederland. Aangezien daar nu ook de journalisten als scherpschutters in de bosjes liggen met camera’s als wapen, verwacht ik binnen een afzienbare tijd wel een verklaring.

Rest mij enkel nog twee afsluitende opmerkingen te plaatsen over bovenstaande. Ten eerste dat ik echt een andere radiozender moet gaan luisteren, want daardoor krijg ik alsnog de inhoud van de Privé te horen. Zit ik niet op te wachten. Daarnaast blijf ik erbij dat mensen moeten doen wat hen gelukkig maakt. En is dat nu iemand die vele jaren ouder of jonger is, een stuk slimmer of dommer is, rijker of armer, kinderen of niet, doe wat jij denkt dat goed voelt. Je leeft maar één keer. Seriële monogamie is weer helemaal hip. En lukt dit niet, doe het zoals Dré Hazes zou zeggen; Pak alles wat je kan!



[1] Zie voor het hele artikel https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/24/relaties-meest-stabiel-bij-klein-leeftijdsverschil

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie