Afgelopen week stond er een stuk in het Algemeen Dagblad over Corona en de gevolgen ervan op het gebied van relaties.[1] Volgens de wetenschappers die zijn geraadpleegd in het artikel resulteert het virus in een stijging van het aantal baby’s én echtscheidingen. Op zich is dat eerste best logisch. Kijk maar naar de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog. Deze mensen worden overigens nu het hardst ‘gepakt’ door Corona. Het aantal echtscheidingen neemt naar verwachting ook toe. Los van de algehele angst om onze gezondheid moeten we ons dus nu ook druk gaan maken om onze relatie? Die stress kan er nu eigenlijk niet bij. Hoe komt dit? En wat kunnen we eraan doen?
Zoals in het artikel ook is genoemd haalt een crisis het beste en het slechtste in mensen naar boven en zullen er grotere uitslagen naar boven en naar beneden zijn. Mensen die denken; dat overkomt mij niet, hebben het mis. Iedereen lijdt in meer of mindere mate aan de stress van Corona én het gegeven dat we de komende periode in een intelligente lockdown zitten, aldus psychologen. Hoe ze dit weten? De telefoons bij Mind Korrelatie staan volgens hun nu al roodgloeiend. Op zich wel wonderlijk want toen ik mij afvroeg wat Mind Korrelatie inhield, kreeg ik het bericht dat ze nu niet bereikbaar zijn en dat ik in geval van nood contact kan opnemen met de huisartsenpost, de crisisdienst in mijn omgeving of met 113 zelfmoordpreventie. Klonk nogal rigoureus. Zal wel te maken hebben met het feit dat mijn poging in het weekend of voor 8 uur in de ochtend plaatsvond. Enfin, na wat scrollen vind ik het kopje ‘over MIND Korrelatie’ en kom ik erachter dat dit een landelijke organisatie is waarbij telefonisch of online hulp kan worden geboden aan zij die hierom vragen. Op zich een goed initiatief, kan dus alleen niet in het weekend. Wel een goede plek om even te luchten over je struggles van de dag. Meer wil ik hier niet over kwijt.
Terug naar de relatie en de stress. Linda de Mol zou Linda niet zijn als ze hier niet al eerder iets over heeft gevonden, geschreven of verteld. Op haar website vond ik de titel ‘Zó houd je je relatie quarantaineproof tijdens de coronacrisis’.[2] Dit verwijst grotendeels naar de aflevering van Ladies Night waar een psycholoog uitlegt dat mensen vooral goed gaan op routine en controle en dat daar op dit moment veel minder sprake van is. Dit heeft als gevolg dat mensen stress ervaren, vooral als we gekluisterd zijn aan ons huis. De oplossing is volgens de psycholoog dat je wat flexibeler bent en elkaar de ruimte geeft. Huh? Wat bedoelt die man met flexibeler? ‘Hoe is het voor jou en hoe zal het voor die ander zijn’. Is dat niet iets wat we altijd al moeten doen? Komt daar niet de leefregel; wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet, vandaan? Deze leefregel komt al uit de 15e eeuw, 1545 om precies te zijn, aldus Wiki. De psycholoog papegaait hier dus niet alleen de geschiedenis na maar vertelt ook niets nieuws, laat staan dat we dit nu ineens tijdens crisistijden moeten doen. Doe het gewoon altijd. Een ander dingetje is het geven van de ruimte aan elkaar. Is dat niet juist lastig nu hele gezinnen met elkaar opgehokt leven in één huis? Ik weet niet of de woorden van deze psycholoog de Nederlandse bevolking zullen helpen in het voorkomen van een relatiecrisis. Wellicht kun je dan nog beter Mind Korrelatie bellen. Let op, wel alleen op werkdagen en niet te vroeg.
Los van het gebrek aan routine en controle, wat je overigens deels ook zelf in de hand hebt, maken mensen op dit moment een soort rouwperiode door lijkt het. Het tijdelijk niet meer naar werk kunnen, onzekerheid over inkomen, de mensen uit je omgeving langere tijd niet meer zien (nee, beeldbellen volstaat niet) en je vertrouwde routine kwijtraken. Dit alles voelt als verlies en maakt dat mensen zich verdrietig, bezorgd, angstig of boos voelen. Belangrijk is om in een rouwsituatie jezelf niet terug te trekken of af te sluiten voor je partner, maar door elkaar op te zoeken en te praten zodat de emoties een uitweg krijgen. Ook is het een idee om samen op zoek te gaan naar nieuwe routine of controle. Je hebt nog steeds zelf de regie over je eigen leven, het is alleen in deze situatie even een kwestie van wennen. Ik heb wat tips van het Reformatorisch Dagblad overgenomen die wellicht kunnen helpen.[3]
Crisistips
1. Maak per dag een planning.
2. Creëer een prikkelvrije hoek of ruimte. Klein huis? Slaapmasker en koptelefoon bieden uitkomst.
3. Kleed je elke dag aan.
Opbouwende tips
1. Stress uit zich in irritatie jegens de mensen die het dichtst bij je staan. Realiseer je dat jouw irritatie niet aan het onvermogen of het gedrag van de ander ligt, maar aan de combinatie van stress en nabijheid.
2. Plan om de dag tijd in met je partner voor een goed gesprek.
3. Spreek een behoefte altijd uit in de vorm van een wens, niet in de vorm van een verwijt.
Optimistische tips
1. Spreek tegen elkaar uit hoe blij je bent dat je deze crisis doormaakt met de mensen van wie je houdt.
2. Maak samen een handletterbord met daarop zinnen als: „In dit huis regeert de liefde.” „In dit huis krijgt corona ons niet klein.” „In dit huis zetten we ons voor elkaar in.” „In dit huis schudden we geen handen.”
3. Verras elkaar, juist als de dagen zich aaneen beginnen te rijgen.
Vergis je niet. Ik ben totaal niet gelovig maar het idee is zeker niet verkeerd. Wel moest ik even stiekem lachen toen ik bij crisistip 3 aankwam; Kleed je elke dag aan. Zouden er mensen zijn die de hele dag naakt door het huis lopen? Lijkt me wel een beetje gek, zeker als er toch ineens een bezorger of iemand anders voor de deur blijkt te staan. Verklaar jezelf dan maar eens nader; tja, corona hè….
Wat betreft opbouwende tip nummer 1 heb ik besloten dat voor mij de verbaas-stand het beste werkt. Deze week gebeurden er namelijk een aantal verbazingwekkende zaken. Dat zie ik nu omdat ik thuiswerk en vriendlief af en toe voorbij scharrelt. Zo mikte de DJ zijn paspoort in de oven nadat hij hem per ongeluk in zijn zak had laten zitten en ik de was al had gedaan. Paspoort helemaal doorweekt, maar op de verwarming leggen duurde te lang. Onder het mom ‘hete-lucht- oven’ zou het gehele drogingsproces een stuk sneller verlopen. Ik stond in de verbaas-stand en heb enkel mijn schouders opgetrokken. Het uitknijpen van een pak zuivel is kennelijk ook erg 2019 en is het anno nu veel hipper om het pak op de kop in de hand te houden en keihard met het pak te zwaaien om de zwaartekracht zijn werk te laten doen ook een oplossing. Let overigens wel op dat de dop er nog goed op zit anders resulteert zich dit in een besmeurde keuken. Hier heb ik trouwens niets van gezien, het was al opgeruimd toen ik de keuken in kwam. Tennissen met een tennisbal aan een lang elastiek is een optie om de techniek onder controle te houden, mits de bal niet al na vijf minuten sneuvelt en er een gat in zit. Uiteraard ben ik het eens met Optimistische tip nummer 1 en spreek ik elke dag uit hoe blij ik met hem ben. Optimistische tip 3 vindt zich door bovenstaande ook al plaats.
Nog wat laatste wijze en hoopvolle woorden: Als je de corona-crisis overleeft als stel, dan kom je er wel. Fijn weekend!
[1] Ton Voermans, Corona gaat voor baby’s én echtscheidingen zorgen, 28 maart 2020 Algemeen Dagblad, ook te vinden via: https://www.ad.nl/binnenland/corona-gaat-voor-baby-s-en-echtscheidingen-zorgen~abf569fa/?referrer=https://www.google.com/
[2] Belinda Janssen, Zó houd je je relatie quarantaineproof tijdens de coronacrisis, 25 maart 2020, Linda.nl, ook te vinden via https://www.linda.nl/net5/ladies-night/relatie-quarantaineproof-coronacrisis-coronavirus-corona/
[3] Gevonden via de website; https://www.rd.nl/meer-rd/samenleving/hoe-je-je-relatie-goed-houdt-in-tijden-van-corona-1.1648194