Sinds 23 juli 2020 tot aan deze ochtend stond mijn leven even stil. Ik was helemaal van slag, compleet de draad kwijt en ik wist niet wat ik met mijzelf aan moest. Ken je dat gevoel van radeloosheid? Dat vervelende nietszeggende gevoel? Doe dat in het kwadraat en je weet wat ik ongeveer heb gevoeld de afgelopen paar dagen. Inmiddels lijkt alles weer te stabiliseren en wordt gedurende week alles weer normaal, althans, dat is wat er op de site van nu.nl wordt geschreven. Wat was er nu aan de hand?


Op een mooie donderdagochtend in juli startte ik de dag met mijn gebruikelijk rituelen. Nu heb ik er niet heel veel maar een belangrijk startpunt van de dag is om mijn sporthorloge-app te checken en te kijken hoeveel ik geslapen heb. Dit geeft een indicatie van mijn draagkracht die dag aan dus dat zie ik als essentiële informatie. Die ochtend gaf de app van Garmin echter een error aan en dat er iets met onderhoud bezig was. Ik moest het later nog maar een keer proberen. Oké, geen stress. Na het ontbijt probeer ik het gewoon opnieuw. Maar na het ontbijt gaf Garmin nog steeds aan dat er onderhoud gaande was op de app en dit bleek de hele ochtend zo te zijn. Normaal ben ik een koele kikker maar dit gaf niet echt een comfortabel gevoel, want ik moet weten waar ik aan toe ben. Na het nog een keer of honderd geprobeerd te hebben en steeds hetzelfde bericht te krijgen, gaf ik het tijdelijk op. Misschien zou het de volgende dag beter zijn.

Het werd echter alleen maar slechter. Het aantal uren slaap kon ik niet terugkijken en ook de verbrande calorieën tijdens het sporten werden niet zichtbaar. Paniek kan ik het niet noemen, maar dit was voor mijn gevoel wel het begin van het einde en alles ging daarna alleen maar bergafwaarts.


Die nacht schrok ik rond een uur of twee wakker. Mijn hartslagmeter op mijn sporthorloge gaf aan dat deze skyhigh was, namelijk rond de 100. Nu denk je, peanuts, dat is toch niet hoog? Voor iemand die een hartslag van gemiddeld 40 a 45 slagen per minuut in de nacht hoort te hebben voorzie ik toch een stijging van ruim 200%. Erg zorgelijk dus. Om te monitoren of deze al een tijdje zo hoog was, pakte ik mijn app er weer bij. Nog steeds onderhoud!!!! Hoe moet ik nu weten of mijn hart weer rustiger gaat kloppen? Ja, ik zou kunnen voelen in mijn nek op mijn pols maar dat is zooooo 2009. Die app moet gewoon werken!

Kennelijk werkt de app voor mij normaal gesproken ook motiverend met sporten want vanaf de volgende dag was ik niet meer vooruit te branden. Ik had nergens meer zin in en voelde me totaal verloren. Waarom zou ik nog sporten als ik niet kan genieten van de verbrandingscijfertjes op mijn app? Misschien helpt het turen naar mijn VO2-max[1], maar ook die functie weigerde. Weer een klap in het gezicht. En ik had mijzelf net afgeleerd om op de weegschaal te staan en te kijken naar andere motiverende cijfers die beter mijn gezondheid weer zouden geven. Ja, ik zou het ook aan mijn kleding kunnen merken maar dat is zoooo 2010. Ja, sinds 2010 heb ik dezelfde kledingmaat, vandaar het jaartal.


Hoe is het toch mogelijk dat een internationaal bedrijf het niet voor elkaar krijgt om haar onderhoud in een kort tijdsbestek zoals de nacht te doen? Uitloop naar de volgende dag door wat tegenwerkingen kan ik nog begrijpen, maar dagen? Ik begreep er niets van, tot vanmorgen. Garmin bevestigt in de media dat zij zijn getroffen door een ransomwareaanval.[2] Een wat? Ransomware is kennelijk software die bestanden en systemen versleutelt en belooft deze vrij te geven als het slachtoffer een bedrag overmaakt. Er worden bedragen genoemd van 10 miljoen dollar, maar dit is tot op heden niet bevestigd. Een soort digitale gijzeling dus waarbij losgeld wordt gevraagd. Of ja, vermoedelijk bitcoins want dat levert geld op, al is dat zoooo 2018. Wel lef hebben hoor. Ik ken gijzelaars die voor minder jarenlang de bak indraaien maar in de online scene zal het wel niet traceerbaar zijn wie deze aanval heeft gepleegd. De gijzelaars komen er dus waarschijnlijk gewoon mee weg.

Enfin, de gijzelaars hebben dus de mogelijkheid gehad om bij allerlei bestanden van Garmin te komen. Dan zal er binnen afzienbare tijd wel weer een phishingmail komen waarbij mijn Garmin-wachtwoord in het onderwerp van de mail wordt gebruikt om mijn aandacht te trekken zodat ik vervolgens financieel leeg getrokken kan worden. Trap ik mooi niet in. Wel een notitie voor mijzelf; zodra de app weer goed werkt even mijn wachtwoord aanpassen. Het zou wel tof zijn als ze mijn sportgegevens zouden gebruiken. Dan zien de gijzelaars in ieder geval dat ik goed bezig was met sporten en het verbeteren van mijn conditie.

Beetje jammer is wel dat juist hierdoor de laatste paar dagen de motivatie om te sporten tot een nulpunt is gezakt. Ik kan inmiddels weer terugkijken in de app en ik zie dat ik niet meer zo in-actief ben geweest als vlak na de blindedarmoperatie. Beetje jammer dus. Hopelijk rekenen ze die dagen dan niet mee. Mijn stressmeting kan ik gelukkig ook weer terugkijken. Ik zei niet voor niets dat ik een koele kikker was. Ik scoor altijd tussen de 10 en de 20 (onder de 25 is geen stress en 100 is de max). Dat scoor ik eigenlijk altijd, behalve op de dagen 24 en 25 juli, toen scoorde ik 43 en vond er een verdubbeling in niveau plaats, maar dat heeft met bovenstaande te maken.

Ondanks de stress van de afgelopen dagen en het niet actief zijn is mijn VO2-max nog steeds optimaal en wordt mijn ego gestreeld met de tekst dat mijn fitnessleeftijd 20 is waardoor ik in de hoogste 5% van mijn leeftijd en geslacht zit. Een fijne gedachte, al weet ik zeker dat ik niet mijn werkelijke gegevens heb ingevuld bij het installeren van de app. Ik ben namelijk nogal wantrouwend naar software, de privacy ervan en de mogelijke kans dat mijn gegevens worden gestolen, dus geef ik nooit mijn echte naam en geboortedatum op. Helaas voor de gijzelaars, jullie zullen het dus alleen met mijn sportprestaties moeten doen. Dat mag hoor, geen probleem, maar willen jullie dan de laatste paar dagen er wel af halen? Thanks![1] De VO₂max of het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (V) zuurstofgas dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning, gemeten op zeeniveau. De waarde van de VO₂max is een indicatie van iemands fysieke conditieniveau.   
[2] ‘Garmin bevestigt ransomwareaanval, geen indicatie dat data is gestolen, nl.nl op 28 juli 2020, te vinden via de link; https://www.nu.nl/tech/6067021/garmin-bevestigt-ransomwareaanval-geen-indicatie-dat-data-is-gestolen.html

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment