Anno 2020, en mogelijk al langer, kom je steeds vaker, wanneer je de wijk inrijdt, het bordje ‘buurtpreventie’ tegen. Op het bordje staat een soort poppetje met een zwart balkje voor zijn ogen. Vermoedelijk moet dit een dief voorstellen. Daarnaast staat het logo van Whatsapp getoond, hetgeen doet vermoeden dat de bewoners in de buurt allemaal een telefoon met Whatsapp hebben en elkaar op de hoogte brengen als er een dief in de wijk rondloopt. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat dit niet alleen bedoeld is om dieven buiten de wijk te houden maar kan de app ook gebruikt worden om belangrijke zaken te delen. In onze wijk hebben wij ook een buurtapp, maar of deze mensen hebben begrepen wat belangrijke zaken zijn of dat de app bedoeld is voor het weren van dieven, vraag ik mij, zeker naar gisteren, ten zeerste af. Sterker nog, ik vermoed dat deze app eerder criminaliteit uitlokt. Wat gebeurt er in onze buurtapp?


Gisteravond kreeg ik een appje van de buurvrouw; ‘Niet te geloven, die buurtapp! Wat een agressie!’ Nu heb ik zelf een gruwelijke hekel aan groepsapps aangezien er vaak totaal onverantwoord gebruik van wordt gemaakt (lees: al die duimpjes als iemand iets positiefs zegt of geregeld heeft, totaal niet nodig), dus ik had deze groepsapp op stil gezet. Niet voor even maar gelijk voor het hele jaar, zodat ik zelf op mijn gemak kan kijken naar de (on)zin die via de app wordt verspreid. Ik weet het, niet heel handig als een alerte buurtbewoner je wil wijzen op een mogelijke dief in de wijk, maar dat neem ik maar voor lief. Op het moment dat de buurvrouw mij appt was ik druk bezig met het volgen van een serie, aankopen doen online en ondertussen de kat van het terrarium aan het jagen. We hebben namelijk een slang in huis en de kat van de buren vindt het erg grappig om daar af en toe op te springen en tegenaan te slaan. Belangrijke bezigheden dus. Toch had de buurvrouw mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik de app gecheckt.


Kennelijk had ik al een tijdje niet meer gekeken want op 17 oktober bood iemand espresso-capsules gratis aan en was op 23 oktober iemand zijn sleutels kwijt. Ook het gesprek van 2 november op hoogstaand niveau heb ik volledig gemist. Iets over dat de DHL-bezorger in de avond niet aanbelt en ook geen flyer in de brievenbus drukt, waarop een medebewoner reageert met dat haar pakje ooit eens in de papierbak is gegooid, waarop niet veel later de andere buurtbewoner reageert met; ‘D’oh’. Dit om een beetje het niveau van onze buurtapp aan te geven. Dit was echter niet wat de buurvrouw bedoelde. Nee, dit gesprek begon met medebewoner Karin* door te vertellen dat er een paar jongens op deuren lopen te bonken.


‘De deur sprong nog net niet uit zijn sponning (kwade emoticon)’. Nu weet ik niet of haar bel het doet of niet, want dat zou nog het één en ander kunnen verklaren, maar dat is natuurlijk niet relaxt. Inbreektechnisch lijkt mij dit overigens niet heel slim want zo val je wel op en dat wil een inbreker juist niet, maar goed. Kennelijk heeft ze haar partner op de jongens afgestuurd die hen heeft aangesproken. Waarom ze deze boodschap in de buurtapp stuurt is mij een raadsel maar het is voldoende uitlokkingsmateriaal om de buurtbewoners ook te laten reageren. Zo reageert Anne* met; ’Dat die jongens lekker een film gaan kijken ofzo!’, wil Hans* melden dat hij ze zag lopen en geeft Els* aan dat zij ze niet meer ziet. Ondertussen bedenkt nog iemand dat de opmerking ‘politie bellen’ ook wel zin heeft en dat hij eraan komt. Terugkomend op eerder begrijp ik nog steeds het nut niet van de melding an sich, laat staan de reacties van de buurtbewoners, maar inmiddels heb ik wel de buurtcrimineel in de app ontdekt, dat is namelijk Fred*. Fred reageert na twee minuten met; ‘Als ze dat hier doen, heb ik ze op camera en daarna zijn ze bewusteloos’. Wat voor speciale camera zou dat zijn als mensen er bewusteloos van raken? Hahaha, nee zonder dollen, dit is behoorlijk gestoord. Normaliter bemoei ik mij liever niet met dit soort zaken maar nu kon ik mijzelf niet meer tegenhouden.


Na mijn reactie; ‘Zo, weet ik voortaan ook bij wie we moeten zijn als er mensen in de buurt bewusteloos geslagen zijn’, bleef het stil. Wel zag ik dat Fred steeds aan het typen was maar een reactie bleef uit. Ik heb nog een hele tijd gewacht, waarbij ik ondertussen wat meer info over Fred ben gaan opzoeken want zijn hele privéleven staat online, maar reactie bleef uit. Overigens ook van de andere buurtbewoners. Kennelijk werd iedereen stil van mijn reactie.


Nu had ik een hilarische afsluiting willen doen waarbij ik Fred nog even wilde dissen. Ik ben namelijk in een hele korte tijd behoorlijk wat te weten gekomen over hem. Echt alles staat namelijk online. Die man is een open boek, al kan ik niets over zijn criminele achtergrond vinden maar daarvoor had ik al de volgende tekst bedacht;

Fred, overdag is hij een timide pianodocent en vader van twee kinderen… echter… als de avond valt, verandert hij in de leider van de beruchte bende uit de Nijmegen scene die gewelddadige huisbezoeken aflegt.

Zij het niet dat Fred zojuist (de volgende ochtend dus) een reactie in de app heeft gestuurd waar ik alleen maar respect voor kan hebben. Fred stuurt namelijk; ‘Inderdaad overdreven reactie van mij. Excuus, geweld is nooit een oplossing. Op deuren slaan ’s avonds is wel gewoon een misdrijf (huisvredebreuk/erf) dus was wel erg boos maar nogmaals excuus. Belangrijk dat we de app behouden met zoveel mogelijk mensen’. Ondanks dat ik geen andere oplossing zie dan op de deur bonken als de bel het niet doet en ik voortaan eerst check of er geen camera aan iemands deur hangt die mij bewusteloos kan maken, moet ik zeggen dat het netjes is van Fred dat hij bewust is van zijn gedrag en zijn excuses aanbiedt. Al blijf ik er nog steeds bij dat de gehele aanleiding weer een duidelijk gevalletje was van zinloos gemeld.


*de namen van deze mensen zijn in verband met de privacy geanonimiseerd. Daarnaast wil ik geen ruzie met de buurtbewoners.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie