Sinds een dag of twee… nee, niet het liedje van Doe Maar, ik luister geen Top 2000. Sinds een week of twee moet het ook zijn, want zo lang zitten we in Nederland al in een harde lockdown. Enfin, sinds de persconferentie begeef ik me vrijwel continu in een mineurstemming. Waarom? Omdat ik door deze nieuwe lockdown de helft van mijn leven zag wegvallen. Door alle maatregelen was er al niet veel meer van over maar gelukkig kon ik nog wel blijven werken en sporten. Totdat op 14 december 2020 werd aangekondigd dat de besmettingen door het coronavirus de spuigaten uitliepen en bijna alles, waaronder dus ook de sportscholen, dicht moesten. Nu hoor ik je denken, je kunt toch gewoon thuis of buiten sporten? Dat klopt! Maar afgelopen week heeft storm Bella Nederland gepasseerd, was het behoorlijk nat en daarna ineens erg koud en dus zoek ik het niet om nu buiten te gaan sporten. Saillant detail, toen ik hoorde dat storm Bella over zou gaan razen moest ik vrijwel direct denken aan de film Twister uit 1996, waarbij er een tornado in Amerika over het land raast en er zelfs koeien door de lucht vlogen. Ik zag Bella namelijk al vliegen. Goed, aangezien dus de helft van mijn leven weg was gevallen en binnen tennissen en bodypumpen er niet meer in zat, moest ik zelf wat bedenken.

Gelukkig was ik niet de enige die na een dag niet sporten vreselijk zenuwachtig werd. Mijn teamgenootje trok dit ook allemaal erg slecht. Al sinds de competitie sport ik elke week met haar. Eerst twee uur tennissen, daarna een uur bodypumpen en vervolgens lekker nog een half uur buiten hardlopen. Vele mensen verklaren ons voor gek maar gelukkig begrijpen wij elkaar juist wel. Na de persconferentie hebben we gelijk plannen gemaakt. Ik heb een afdekzeil gekocht voor de fitnessruimte in mijn tuin en mijn teamgenootje heeft heel Nijmegen afgebeld naar tennisbanen waarop in de winter ook gespeeld mocht worden. Zo konden we in ieder geval bij droog weer nog buiten tennissen en bij regen binnen bodypumpen. De sportschool waar wij sporten verzorgde online lessen maar al gauw bleek dat niet helemaal goed te werken. Wij zijn echter niet voor één gat te vangen en dus hebben we in de fitnessruimte een televisie neergezet waarop we youtube kunnen streamen. Na een zoektocht hebben we verschillende bodypumpsessies online gevonden die we nu thuis uitvoeren. Ik realiseer mij overigens dat ik van Twister ineens overga na Youtube en streamen… ik zeg niets.

Ook het hardlopen houden we erin. Wat ooit met een onschuldige 5 kilometer begon is afgelopen week uitgelopen tot een route van wel 10 kilometer. Overigens dacht ik eerst dat mijn teamgenootje een grapje maakte met die 10 kilometer en hoopte ik op een flinke stortbui zodat het niet door kon gaan, we hebben het toch gedaan! Aankomende woensdag gaan we proberen onze eigen tijd te verbeteren.

Oké, ik begon wat pessimistischer dan de richting waar het verhaal uiteindelijk heen is gegaan. Hoe kan het dan dat ondanks het sporten er nog steeds een soort mineur heerst? Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Kerst is niet mijn beste periode en ik kan niet wachten totdat de dagen ‘langer’ worden en het buiten warmer begint te worden. Daarnaast voel ik me nog steeds, ondanks de mogelijkheden, erg beperkt in het doen en laten. Er kan haast niets. Winkels zijn dicht, sportscholen ook. De horeca ligt er al een hele lange tijd uit… Het is niet dat ik per se wil winkelen, sterker nog, daar heb ik een gruwelijke hekel aan, maar het feit dat het niet kan maakt dat de hele situatie een wat zure nasmaak heeft. Als ik het journaal kijk, hoor ik behalve het nieuws van het vaccin vooral negatieve dingen zoals mensen die toch vuurwerk gaan afsteken en illegale feestjes waarbij mensen zich niet aan de afspraak weten te houden. Onbegrijpelijk vind ik het dat mensen zoveel moeite hebben om zich voor een relatief korte periode niet kunnen committeren aan regels van de overheid. Overigens vind ik het helemaal te debiel voor woorden dat er van die idioten stonden te fluiten bij de persconferentie. Ik wist het wel, allemaal een enkeltje naar een afgelegen gebied ergens in de uiterwaarden van Rusland. Want waarom zou je protesteren? Als je het er niet mee eens bent kun je ook gewoon emigreren denk ik dan.

Dat mensen het zat zijn begrijp ik heel goed. Nederland is zo ongeveer het land met de meest autonome inwoners. Als je die wat ‘afpakt’ beginnen ze gelijk te knorren, zeker als het langer duurt. In Rusland zou dat niet zo snel gebeuren. Daar leren ze je dat soort gedrag wel af. Of in Zuid-Amerika. Niet mee eens? Dat wordt daar wel even opgelost. Neem nu de discussie over het vuurwerk. In Argentinië is vuurwerk überhaupt verboden, in Spanje mag je niets zelf afsteken. En wat doen Nederlanders? Toch proberen illegaal ergens iets te vatten zodat ze alsnog met oud en nieuw vuurwerk af kunnen steken. Dat er een boete op staat boeit de meeste mensen niet. Zij weten allang dat deze maar 100 euro is en dat kunnen ze ook nog wel lijden aangezien er veelal voor duizenden euro’s wordt ingekocht. Dat de hele achterliggende gedachte ermee te maken heeft met dat de ziekenhuizen nu al ramvol liggen, het zorgpersoneel nu al moeite heeft met de druk en totaal niet zitten te wachten op het zelf moeten kiezen wiens leven ze wel of niet gaan redden aka aan wie het laatste vrije IC-bed wordt vergeven, daar denken deze mensen niet aan. Voor zij die denken, ik weet heus wel hoe ik mij moet gedragen bij het afsteken van vuurwerk; denk eens aan al die mensen die zelf wel wisten hoe ze om moesten gaan met het besmettingsgevaar van Corona. Het is nog niet eens nieuwjaar en we zitten al in een derde golf omdat mensen zo nodig Black Friday-, Sinterklaas- en Kerstinkopen moesten doen en dit wel als het ‘uitje van de week’ zagen. De besmettingen zijn op dit moment zelfs hoger dan tijdens de tweede golf in oktober! Sterker nog, wereldwijd stonden we vier dagen geleden nog gewoon in de top 5 van meeste besmettingen statistisch gezien per land![1] Hebben we toch nog iets bereikt aan de top dit jaar…

Na dit jaar is het mij wel duidelijk geworden dat, mocht ik ooit minister-president worden, ik never nooit de regie in de handen van de Nederlanders moet leggen. Het gros kan immers wel denken, maar dan vooral aan zichzelf. Ik ben dan ook blij met iemand als Mark Rutte die wel het nationaal belang voor ogen heeft, ook al wordt hij nog zo hard uitgejoeld. Oh en Mark, dat er pas op 8 januari wordt begonnen met inenten is helemaal geen probleem. Over een jaar lachen we er met z’n allen om dat in Nederland de zaken wel gestructureerd en ordelijk zijn verlopen en andere landen er een zooitje van hebben gemaakt. Daarnaast, het was toch al een jaar van aanpassen, die paar dagen kunnen er ook nog wel bij. Voor nu, geniet van deze jaarwisseling en leer het kleine te waarderen. Sterretjes en romeinse kaarsen kunnen ook heel sfeervol zijn.[1] https://nos.nl/artikel/2361938-nederlandse-besmettingscijfers-uitzonderlijk-hoog-ook-wereldwijd.html

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie