Wisten jullie dat het begrip Netflix & chill al sinds 2009 een gangbaar begrip is? Ik wist van niets! Niemand heeft mij iets verteld!? Eigenlijk heb ik pas deze week opgezocht wat er nu met deze ‘term’ wordt bedoeld. Ik moet nog even bijkomen van verbazing en de lachbui die volgde toen ik de terminologie op Wikipedia doornam. Hoe kom ik hier nu bij? Studenten hebben mij destijds wel iets verteld…

Een jaar of drie geleden, toen ik nog docent was op het hbo, kwam ik op een ochtend enthousiast het lokaal binnen waar mijn klas op mij zat te wachten. Normaal ben ik ook enthousiast dus wellicht is euforisch een betere term. ‘Mevrouw, wat heeft u gedaan? Waarom bent u zo enthousiast?’ vroeg één van de studenten. Ik vertelde ze dat ik die ochtend kaartjes had besteld voor het concert van Broederliefde, dat binnenkort zou zijn. Ineens was het stil, en toen ik de klas inkeek zag ik allemaal verbaasde gezichten. Het was nog net niet zo dat hun mond openhing van verbazing. Wat was nu het punt? De studenten konden niet geloven dat hun docent de muziek van Broederliefde luisterde. Ik startte met het zingen/rappen van één van de nummers en enthousiast begonnen er een paar studenten mee te zingen. ‘Yo, mevrouw! Das cool zeg! Nooit gedacht dat u deze muziek mooi zou vinden!’ riep een student. Ik vroeg of ze wel eens naar de tekst hadden geluisterd. Dat gaat immers niet over koetjes en kalfjes maar over drank, drugs en heel veel seks met heel veel verschillende mensen en het liefst ook nog tegelijk. Er schoten ineens zorgelijke gedachten door mijn hoofd. Ik mag toch hopen dat ze de muziek alleen meezingen en het niet praktisch uitvoeren. Gadver! Naja, dat mag wel, maar niet in het schoolgebouw en niet in mijn buurt!

Op een gegeven moment werd het tijdens de les wat onrustig, en hoe kun je studenten beter een halt aanroepen dan op hun eigen level? Dus ik riep ‘Ey, je moet me niet schreeuwen!’ waarop de hele klas in een deuk lag van het lachen (start van het liedje ‘Mi no lob’, voor zij die het niet kennen). De sfeer zat er goed in die les en de algehele conclusie was dat ik toch wel de meest hippe docent was die ze tot nu toe hadden gehad. 1e jaar, 1e blok dus de rest van de docenten kreeg gewoon geen eerlijke kans. Nu vond ik die complimenten wel leuk en deels probeerde ik de wereld van de student ook te begrijpen, maar ik zat al sinds die ochtend met een appje dat ik niet helemaal begreep en wat volgens mij meer de taal was van de studenten. Na afloop van de les bleven er een paar studenten hangen en ik vroeg aan hen; Wat bedoelt iemand die mij appt met het voorstel Netflix & chill? ‘Mevrouw, weet u dat niet? Dat betekent dat deze persoon seks met u wil’, zei een student. Nu was ik degene die verbaasd keek. Op Netflix kijk ik films en chillen doe ik op de bank dus die link had ik niet gelegd, nee. Uiteindelijk heb ik het naast mij neergelegd tot aan deze week.

Afgelopen maandag kreeg ik een appje van de DJ of ik zin had om dinsdag wat te gaan doen. Aangezien zondag erg gezellig was en we volgens mij wel enigszins dezelfde verwachtingen hebben stemde ik in. Zijn plan was om naar Sanadome te gaan, een soort termen maar dan met badkleding aan, thank God dat het bestaat, verplicht badkleding dan, maar aangezien ik nog eerst naar de fysiotherapeut moest en ik wellicht daar werd ingesnoerd met tape leek het mij een beter idee om wat anders te gaan doen. ‘Wat zullen we dinsdagavond gaan doen?’ vroeg ik hem, waarop hij antwoordde met ‘Netflix & chill?’ En zo was de term terug van weggeweest en was ik helemaal van slag want dat gesprek met die studenten was ik nog lang niet vergeten. Na een poosje besloot ik om uitleg te vragen, maar het antwoord was allesbehalve bevredigend. Verder vragen zat er ook niet in want het was al laat en hij ging slapen. Ik besloot om het de volgende dag bij mijn collega’s na te vragen.

Tijdens de lunch gooide ik het in het groepje. De twee stagiaires wisten mij te vertellen dat ‘jongeren’ deze term inderdaad gebruiken als verkapte manier voor een seksafspraak, terwijl de andere collega’s mijn eerdere visie deelden. Na de onderbouwing van verschillende standpunten leek het ons het meest logisch, en vooral ook gezien de leeftijd, dat het om chillen en film kijken moest gaan. Toch was ik er niet heel zeker van. In mijn wereld gebruiken DJ’s vaak hippe taal waar ik geen reet van begrijp dus mijns inziens kon het nog alle kanten uit. Er zat niets anders op dan het maar op de man af te vragen.

Die avond, nadat we een stukje hadden gewandeld, wat voor hem overigens als ongeveer de vierdaagse aanvoelde, besloot ik het te vragen. Gelukkig bleek dat we nog steeds op dezelfde golflengte zaten want ik kreeg de uitleg die ik er zelf ook aan zou geven. Toen hij vroeg waarom ik dat wilde weten, legde ik uit wat ik van mijn studenten had gehoord. Hij begon te lachen en gaf aan er nog nooit van te hebben gehoord. Gelukkig, weer een dilemma uit de wereld. Al moet ik wel zeggen dat ik het niet kon laten om toch even op onderzoek uit te gaan naar wat men er nu exact mee bedoelt.

Netflix & Chill – Chillen met je partner dat na enkele minuten verandert in seksuele gemeenschap, terwijl er een film of serie van Netflix onafgekeken afspeelt op de achtergrond.

Als je het begrip op google zoekt komen er zelfs handleidingen en handige tips voorbij als; ‘Hoe ga je over van Netflix & chill naar seks?’ en ‘5 signalen dat je in een Netflix & chill situatie bent beland’. De column Lieve Mona is er niets bij. Er worden ook grappen gemaakt over mensen die niet bekend zijn met de terminologie. Kennelijk weet dus niet de hele wereld wat het betekent. Tip: Mocht je je een avondje willen verdiepen in de bezigheden van de mens, dan google je gewoon Netflix & chill en kan je je waarschijnlijk de hele avond vermaken en je kapot lachen om de bijbehorende sites.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment