‘Met kerst wil ik bij jou zijn..’ Willeke Alberti klinkt uit de boxen als ik midden november bij de huisarts in de wachtruimte zit. Ik kan mijn oren niet geloven, begint die terreur van kerst nu al?? En dat nog wel in de wachtruimte bij de huisarts. Wat erg! Dan heb je al ellende, wordt het alleen maar erger omdat je noodgedwongen met kerst wordt geconfronteerd. Dat heeft die doktersassistente niet slim aangepakt. Of zou ze de huisarts willen plagen met extra ellendige cliënten? Ik begrijp sowieso niet waarom er half november kerstmuziek wordt gedraaid. Die ouwe gast uit Spanje moet nog eerst neerstrijken en gelyncht worden in Zaanstad. Daarnaast neemt hij wat gasten mee die ook niet heel welkom zijn hier. Over een onderbelichte discussie gesproken…

Al twee maanden voor kerst begint het bij mensen te kriebelen. Op facebook zie ik de eerste berichten over kerst voorbij komen, waarbij mensen aangeven niet te kunnen wachten tot het zo ver is. Deze mensen heb ik overigens direct uit mijn vriendenlijst verwijderd. Er zijn genoeg gekke mensen op de wereld, maar die hoef ik niet in mijn vriendenlijst. Het lijkt overigens wel of er een verschuiving plaatsvindt in de gedachte over wat er met kerst moet worden gevierd. Niet dat ik het Nederlandse schoolsysteem het zwarte schaap toebedeel, maar mensen lijken te zijn vergeten dat de oorsprong van het kerstfeest ligt bij de geboorte van het kinneke Jezus. Oké, de hardcore gelovige mensen en de hypocriete mensen die één keer per jaar, met kerst, naar de kerk gaan zijn wel op de hoogte, maar in essentie lijken we kerst alleen nog te vieren omdat we het gezellig vinden om bij elkaar te zitten, veel te eten en te drinken en de hele dag Home Alone I, II en III kijken. Dat laatste doen wij tenminste.

Ik begrijp dat ook wel. Het is ook een erg ingewikkeld en ongeloofwaardig verhaal. We weten inmiddels dondersgoed dat een onbevlekte ontvangenis niet mogelijk is, maar dat er stiekem tussen de hooibalen gewoon is gesekst. Ja, kom op, Maria en Jozef waren destijds toch getrouwd? Maak mij niet wijs dat er niets tijdens de huwelijksnacht is gebeurd. En dan nog iets wat totaal niet aan het verhaal klopt. Wikipedia zegt namelijk wat wij allen altijd maar als waarheid hebben aangenomen.

Internationaal wordt de christelijke jaartelling als standaard gehanteerd. Deze jaartelling heeft als ijkpunt (nulpunt) het begin van het jaar waarin Jezus Christus verondersteld wordt te zijn geboren.

Waarom dit veronderstelde feit niet klopt? Omdat Jezus met kerst zou zijn geboren terwijl wij pas een paar dagen later, 1 januari, het nieuwe jaar inluiden. Het kan ook niet zo zijn dat Jezus te vroeg is geboren want de Christelijke jaartelling is met terugwerkende kracht ingevoerd, dus het was niet Jezus himself of zijn ouders die dit hebben bedacht. Ik begrijp er niets van. Enfin, pas na twee eeuwen is de Christelijke jaartelling echt goed ingevoerd en wat is nu een paar dagen op twee eeuwen? Oké, die jaartelling en de reden waarom we van oorsprong kerst vieren, daar wil ik mijn hoofd niet meer over breken. Helaas kom ik in deze periode nog genoeg andere zaken tegen waardoor mijn aversie tegen kerst opspeelt.

Ik woon vlakbij de Albert Heijn XL en ook zij doen al fanatiek mee met het verkopen van kerstartikelen. Ze hebben zelfs een heuse kerstreclamefolder met allerlei kneuterige ideeën, al dan niet uitvoerbaar met Kerst. Wat ik niet begrijp is dat deze artikelen, en dan bedoel ik met name levensmiddelen, al in de schappen liggen. Als die spullen nu tot en met kerst houdbaar zouden zijn, zou ik dat nog enigszins begrijpen, maar dat is niet zo! Als ik de houdbaarheidsdata bekijk, zie ik staan dat deze half december verloopt. Hoezo is het dan bedoeld voor kerst? Om vast voor te proeven of zo? Echt vertrouwen heb je dan niet in je eigen spullen Albert Heijn. En volgens mij is het bij andere supermarkten niet veel anders.

Inmiddels ben ik aan het overwegen om mijn boodschappen via bezorging aan huis te doen zodat ik niet elke keer hoef te worden geconfronteerd met deze hysterie die kerst wordt genoemd. In december is het sowieso altijd een stuk drukker in de supermarkt. Waarom? Wat maakt december anders dan alle andere maanden? Een winterslaap en het bijbehorende inslaan van voedsel is nog altijd iets wat dieren in de natuur doen en als mensen iets niet zijn, dan zijn het dieren in de natuur.

Zelf heb ik niets met kerst. Ik vind het op zich best gezellig om met familie samen te zijn, al had ik vorig jaar genoeg gedronken op kerstavond waardoor ik op eerste kerstdag vooral aan het slapen was, dus erg gezellig was ik waarschijnlijk niet, maar van mij hoeft die drukte eromheen ook niet. Het voelt voor mij als een vreetfestijn waarbij mensen alle grenzen overgaan als het om eten en drinken gaat en waarbij we verplicht met z’n allen gezellig moeten doen. Ik weet niet hoe andere mensen het beleven maar ik trek het heel slecht om de hele dag mensen om mij heen te hebben die ik normaal maar af en toe zie en met wie ik verplicht leuk moet doen. Daarnaast staat kerst voor gezelligheid en saamhorigheid terwijl ik weet dat er ook heel veel mensen alleen zijn. Vooral die reclame waarbij een man een gourmetpannetje op zijn stoep vindt en ineens binnenkomt in een huis waarbij fanatiek wordt gegourmet, trek ik ook heel slecht. In real life gebeurt dit niet. We vragen niet de zwerver om de hoek of hij een vorkje mee prikt met kerst, we denken niet altijd aan de mensen die alleen thuis zitten om hen uit te nodigen. We zijn weer alleen met onszelf bezig.

Wat dat betreft is het net de theorie van Darwin, survival of the fittest. Ben je alleen, dan heb je pech gehad. Noodgedwongen wordt twee maanden lang ingespeeld op je eenzaamheid met kerst. De supermarkt doet eraan mee, je televisie laat alleen maar knussigheid zien en zelfs bij de huisarts word je geterroriseerd met kerstmuziek. En als het dan eenmaal kerst is, dan staat de hele wereld gelijk twee dagen stil. Naja, behalve de woonboulevards op tweede kerstdag maar ook dan word je weer geconfronteerd met verveelde stelletjes die kansloos op zoek gaan naar iets om het zwarte gat wat verveling heet mee op te vullen. En dan vinden we het in Nederland gek dat eind december het aantal suïcides extreem verhoogt. Ik ben het eens met collega Godfried Bomans, ook columnist. De kerstman is een geestelijke zakkenroller.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment