Tijdens de vergadering lees ik een verslag van het Trimbos-instituut voor de GGZ.[1] Niet dat de vergadering niet interessant is, maar af en toe beginnen mensen te roepen in een lege ruimte en gaan anderen daar weer op in, waardoor ik mijn moment kan pakken. Ik blader wat door het verslag waarbij mijn blik blijft hangen op de tabel van pagina 12. Daar staan de percentages van voorkomende psychische stoornissen in de Nederlandse bevolking. Een flink aantal stemmingsstoornissen en angststoornissen is het eerste wat mij opvalt. Ik onthoud mij van verder commentaar om niemand tegen het zere been aan te schoppen. Kan ik wel, doe ik niet. Wat mij echter wel opvalt, is het percentage antisociale persoonlijkheidsstoornissen. Dit is namelijk 3%. Op zich klinkt dit niet veel, maar als ik nogmaals kijk naar de tabel zie ik dat het percentage van mensen met de sticker ADHD op 2,9% ligt, en dat van de bipolaire stoornis ligt zelfs maar op 1,3%. Het begint erop te lijken dat er meer psychopaten in Nederland rondlopen dan mensen met ADHD of een bipolaire stoornis! Om niet geheel kort door de bocht te gaan oordelen, ben ik gaan rondneuzen op het wereldwijde web wat boordevol informatie staat over de antisociale persoonlijkheidsstoornis en de onderverdeling daarvan, waaronder psychopathie.

Het percentage aan psychopaten dat rondloopt op deze aardbol schijnt tussen de 1 en 3% te liggen. Als ik lees aan welke vereisten iemand moet voldoen om in deze categorie te vallen begrijp ik dat het percentage een schatting is. Een volleerd psychopaat zal namelijk nooit openheid van zaken geven, weet ik uit eigen ervaring.

Er zijn grof gezegd twee soorten psychopaten, aldus een artikel; zij die in een tbs-kliniek thuishoren, en zij die succesvol zijn.[2] Waaronder zou de directeur van een Tbs-kliniek dan vallen, is het eerste wat ik denk. Als ik wat verder surf, zie ik staan dat de kans dat mijn baas een psychopaat is, 20% is.[3] Nu heb ik twee leidinggevenden dus dat verhoogd mijn kans aanzienlijk. Wanneer mijn baas langs het koffieapparaat loopt, roep ik hem bij me, en stel hem de vraag; ‘Ben jij een psychopaat? De kans is namelijk 20% en ik moet weten waar ik aan toe ben’. Mijn baas kijkt wat overrompeld en herhaalt mijn vraag. Nadat ik hem de vereisten van een psychopaat opnoem, kijkt hij nog steeds bedenkelijk. Dan geeft hij antwoord onder het mom; Noem een kleur onder de tien, Derde Kerstdag, en vertrekt lachend naar zijn kamer. Als ik het zo analyseer heeft hij niet bekend noch ontkend. Moet ik mij zorgen gaan maken? Het liefst laat ik de andere baas een vragenlijst invullen waaruit moet blijken of zij psychopate trekken heeft of niet, maar uit angst voor de uitslag laat ik dit maar even achterwege.

Niet alleen op het werk kun je te maken krijgen met psychopathie. Ook wanneer je aan het daten bent of in een relatie zit, kan het zijn dat je samen bent met een psychopaat. Gelukkig staan er op internet ook allerlei handige tips en signalen om te checken of je er één aan de haak hebt geslagen. In het artikel ‘8 signalen dat je met een psychopaat aan het daten bent’ wordt overigens gesproken over een percentage van 1% en dat dat niet veel is.[4] We leven inmiddels met ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland. 1% is dan nog steeds een aantal van 170.000 mensen, en dus 170.000 psychopaten. Dat vind ik persoonlijk best veel. Ik heb de DJ gelijk langs de 8 signalen gehouden en op wat impulsiviteit en een turbulent verleden, al is alles relatief natuurlijk, kan ik geen psychopate trekken aan hem ontdekken.

Volgens mijn collega zijn er vrij weinig collega’s te vinden waar ik de sticker ‘psychopaat’ op kan plakken. Wanneer ik zoek op de beroepsgroepen met de meeste psychopaten, komt mijn werkplek inderdaad niet in aanmerking. Nummer één zijn met stip de CEO’s. Op de tweede plaats staat de advocaat. Aangezien dit onder mijn beroepsgroep valt, werp ik een voorzichtige blik op mijzelf. Zou ik dan zelf een psychopaat kunnen zijn? Een psychopaat is iemand die niet of nauwelijks emoties voelt en/of zijn emoties onder alle omstandigheden tot in het extreme beheerst. Zij zijn daardoor meesters in de razendsnelle inschatting van situaties en kiezen als reactie in veel gevallen de best mogelijke optie.[5]

1. meedogenloosheid
2. charme
3. concentratie
4. focus
5. mentale hardheid
6. onbevreesdheid
7. verminderde empathie
8. geen spijtgevoelens

Hmmm, het komt ineens wel erg dichtbij. Als ik de bijbehorende vereisten bekijk en toepas op mijn eigen situatie kom ik stiekem een heel eind. Zeker als ik terugdenk aan de eerdere blogs over Schurft, Snuffie en de tinderdate. Meedogenloosheid, mentale hardheid en onbevreesheid komen in deze blogs terug. Daarnaast weet ik veel te bereiken wanneer ik mijn charmes in de strijd gooi, al ben ik uiteraard ook altijd goed voorbereid en weet ik mensen met argumenten te overtuigen. Of ik over focus en concentratie beschik, hangt af van het moment. Ik ben inmiddels al vijf keer van mijn plek gelopen tijdens het schrijven van mijn blog, heb mensen lastiggevallen en ben een rondje gaan lopen dus ik vrees dat ik daar wat minder over beschik. Spijt heb ik daar gelukkig niet van. Überhaupt heb ik nergens spijt van, want zodra ik iets doet wat niet handig is, is dat makkelijker weg te schrijven onder ‘een ervaring rijker zijn’ dan onder iets wat ik niet had moeten doen. Alleen nog het puntje van de verminderde empathie. Vragend kijk ik de stagiaire aan. ‘Weet je nog die avond dat je DJ speelde bij die oudjes en gewoon hardcore opzette? Dat is verminderde empathie!’ Ik kijk haar aan en ze begint te lachen. Ondertussen vraag ik me af of ze een punt heeft.

Op het moment dat ik bijna ga geloven in de optie dat ik een psychopaat ben, komt mijn collega terug. Ik vraag hem of ik misschien een psychopaat kan zijn. Zijn reactie zal ik nooit meer vergeten. Het heeft mij enorm pijn gedaan en ik ben tot op het bot beledigd. Hij zei: ’Nee, dat ben jij niet, daar ben jij veel te lief voor’. Mijn wereld stortte in. Helaas kan ik zijn oordeel niet in twijfel trekken aangezien hij wetenschappelijk medewerker is, en dus verstand van zaken heeft. Daar gaat mijn reputatie….


[1] GGZ in tabellen, Trimbos instituut, http://assets.trimbos.nl/docs
[2] S. van Wonderen, Dit zijn de 10 beroepsgroepen met de meeste psychopaten. 19 augustus 2017, qoutenet.nl
[3] Is jouw baas een psychopaat? De kans is 20 procent, RTL nieuws, 14 september 2016.
[4] M. van den Broeke, 8 signalen dat je met een psychopaat aan het daten bent, 5 mei 2018, harpersbazaar.com
[5] S. van Wonderen, Dit zijn de 10 beroepsgroepen met de meeste psychopaten. 19 augustus 2017, qoutenet.nl

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment