Op dit moment moet ik even bijkomen van het lachen nadat ik een artikel heb gelezen over intelligentie. Het artikel komt van de site businessinsider.nl, en valt onder het kopje ‘lifestyle’, wat al genoeg waarschuwing had moeten zijn als het over de inhoud gaat. Mijn nieuwsgierigheid was echter aangewakkerd door de titel ’16 tekenen dat je intelligent bent, al voelt het misschien niet zo’.[1] Het artikel begint hoopvol met een quote van Charles Bukowski, wat de titel van dit verhaal is geworden. Vervolgens wordt er ingegaan op een studie van twee wetenschappers dat deze quote niet alleen uitgesproken is, maar ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd kan worden. Op dat moment is er nog niets aan de hand. Ik was vooral benieuwd naar die 16 tekenen. Helaas bleken dit tekenen te zijn die nogal subjectief bij elkaar zijn geraapt en vooral erg kort door de bocht. Een indicatie voor zij die niet het artikel op willen zoeken; (is overigens ook niet de moeite waard als je wilt weten of je intelligent bent, daar gaat je dit artikel niet mee helpen in ieder geval).

4. Je hebt een kat. Een studie uit 2014 onder 600 studenten laat zien dat individuen die zichzelf zien als hondenliefhebber extraverter zijn dan kattenmensen. Maar wat denk je? De mensen die meer van katten houden zijn volgens de test cognitief sterker.

Een tal van vragen gaan alleen bij dit punt al door mijn hoofd. Wat nu als je allergisch bent voor katten? Ben je dan niet intelligent? En waarom testen ze alleen studenten? Wat maakt dat zij de definitie van slim opgeplakt krijgen? Hoe zit het met sociale skills? Enfin, om niet geheel de schrijvers in kwestie te besmeuren met pek en veren ga ik zelf wel even op zoek naar informatie die wel enig nut kan hebben. Het wereldwijde web heeft mij vast meer te bieden dan deze pulp.

Volgens zobegaafd.nl en andere sites is het gemiddelde IQ van de Nederlander 100.[2]  68% van de Nederlanders heeft een IQ tussen de 85 en de 115. Scoor je hoger of lager dan ben je respectievelijk minder of meer begaafd. Uitschieters op deze glijdende schaal is het IQ van 70 en lager, wat maakt dat iemand zwakbegaafd is, en vanaf een IQ van 130 is iemand hoogbegaafd. Het percentage van mensen met een IQ hoger dan 130 is overigens 2,5%. Dat betekent dat van de 17 miljoen mensen die Nederland telt, dit dus om 425.000 mensen gaat. Een nog kleiner percentage waarvan ik geen cijfers terug kan vinden mag zich zelfs zeer hoogbegaafd (IQ>145) of geniaal (IQ>160) noemen. Om te weten wat iemands IQ-score is, kan dit worden getest door verschillende instanties. Waarom vinden mensen het dan toch nodig om te kijken naar artikelen zoals ik bij de inleiding heb genoemd?

Mogelijk is het een soort faalangst waardoor mensen blokkeren en een test niet meer representatief is. Bij deze groep mensen is het inderdaad erg lastig om te meten wat het IQ is. Ik kan me het ook goed voorstellen dat het maken van een IQ-test veel stress in mensen oproept. Daarom heb ik een top 10 gemaakt van bekende mensen en een variatie aan intelligentieniveaus zodat je jezelf kan meten aan deze mensen… Nee, ik ben zelf niet aan de slag gegaan met allerlei wetenschappelijke onderzoeken en resultaten, daar ben ik te lui voor. Heel wetenschappelijk zal ik het ook niet onderbouwen maar ik kan met trots zeggen dat ik mijn gezonde verstand heb gebruikt (en hier en daar wat info heb gejat). Zoek en herken jezelf in deze bekende mensen. Ik heb overigens maar een korte beschrijving gebruikt aangezien jullie zelf heel goed weten hoe Google werkt.

1. IQ 190: Garri Kasparov (1963 –  )

Omdat ik me afvraag of het überhaupt mogelijk is om een IQ-score te hebben van boven de 200, heb ik gekozen voor mijn eigen nummer 1 in de lijst. Schaker Garri Kasparov heeft een IQ van 190. Hij stond van 1986 tot hij in 2005 stopte gedurende 225 van de 228 maanden bovenaan de wereldranglijst en was tot januari 2013 houder van de hoogste FIDE-rating ooit.[3] Zijn grootste uitdaging was Deep Blue, de supercomputer van IBM. Je moet wel verrekte slim zijn om zoveel stappen vooruit te kunnen denken, laat staan een computer af te troeven.

2. IQ 160: Albert Einstein (1879-1955)

Mijn nummer 2 is Albert Einstein. Zijn IQ werd destijds op 160 geschat. Nu hou ik van keiharde feiten en dat is nu niet bepaald wat je met schatten doet, maar gelet op hetgeen deze beste man in zijn leven heeft bedacht, geloof ik dat je wel van goede huizen moet komen en over een goed stel hersens beschikt. Voor zij die hem niet kennen. Misschien laat de relativiteitstheorie iets op zijn plek vallen. Zwaartekracht was immers een dingetje in die tijd.

3. IQ 159: Dolores Leeuwin

De hoogste score tot nu toe van het programma de Nationale IQ-test, een jaarlijks terugkerend fenomeen waar onder andere bekende Nederlanders aan meedoen en zich dan snoeihard voor lul laten zetten. Dolores is bekend als presentatrice van het Klokhuis en kennelijk ook nog eens rete-slim.

4 en 5. IQ 140: Shakira en Madonna

Zangeressen hoeven niet per se dom en blond te zijn, dat laten Shakira en Madonna wel zien. Een uitgebreid verhaal hoef ik niet over ze te schrijven want je moet wel onder een hele zware steen hebben gelegen als je niet weet wie deze zangeressen zijn.

6. IQ 132: Bibi Breijman (ook wel Kabouter genoemd)

Bibi wie? Ja, precies. Dat dacht ik eerst ook. Nog verbaasder was ik toen ik zag dat deze dame mee heeft gedaan met het programma ‘Oh oh Cherso’, waar een stel debiele Hagenezen enkele weken doorbrengen in een villa in Chersonissos en waar we kunnen zien wat het niveau is van deze mensen (niet mijn woorden, ik lees Wiki). Zon, zuipen en ziekenhuis moet hier wel op gebaseerd zijn. Bibi schijnt echter slimmer te zijn dan gedacht. Aangezien het de trouwe kijker niet is opgevallen dat Bibi wel degelijk hersens heeft, wil ik haar nomineren voor een Oscar.

7. IQ 100: Willibrord Frequin

Ik haal deze man nog weleens door elkaar met die van Tjakka! Ja, die man die zijn leeftijd in zijn paspoort met 20 jaar naar beneden wilde schroeven. Dat gaat deze man niet lukken. Ik ben nog steeds verbaasd dat zijn intelligentie gelijk is aan het gros in Nederland. Emile Ratelband! Ik heb hem overigens ook even op de lijst opgezocht en hij beschikt zowaar over een IQ van 115. Achterlijk gedrag zegt dus nog niets over iemands IQ.

8. IQ 96: Jody Bernal

Jody heb ik aan de slag gezien tijdens Expeditie Robinson. Zijn liedjes vond ik altijd om te kotsen maar sinds het tv-programma ben ik toch een beetje van Jody gaan houden. Hij komt over als een sympathieke gast die iedereen graag helpt en meedenkt hoe te overleven op een onbewoond eiland. Vind ik stoer.

Ik realiseer me dat ik me vanaf hier op glad ijs ga bevinden. Krijg ik de tomaat? Gelukkig heb ik straks een paar dagen vrij dus mijn collega’s kunnen me voorlopig niet lynchen.

9. IQ 82: Def Rhymz

Als ik de naam Def Rhymz hoor, hoor ik gelijk het zinnetje; ‘ik wil je billen zien!’ Wanneer ik me wat meer in deze man ga verdiepen, het is immers een tijdje terug dat hij een hit scoorde als rapper, zie ik dat zijn album uit 2001 ‘De Goeiste’ heet en er nummers op staan als ‘Ik ben niet te stoppe’. Hmmm, opstartproblemen bij het schrijven? Een gemis aan een extra check? Dan zie ik dat hij in 2003 een plaat heeft gemaakt met de titel ‘Toerkse Brief aan Die Minister’….  I’ll rest my case.

10. IQ 52: Bonnie St. Claire

‘Bonnie kom je buiten spelen’ is wat mijn vader weleens voor de grap zong. Dat liedje is dan ook afkomstig uit de vorige generatie. Ik zie op Wiki dat dit nummer al in 1980 is opgenomen. Toen wist Bonnie haar hersens nog wel te gebruiken. Bonnie is echter het typische voorbeeld dat drank meer kapot maakt dan je lief is. Door haar alcoholverslaving en combinatie met autorijden is ze meerdere keren veroordeeld, en bij navraag blijkt haar generatie ook al niet te positief over haar voorkomen. Het beetje IQ dat nog in haar bezit had, lijkt verloren te zijn gegaan aan de drank. Om het een beetje in perspectief te plaatsen; Bokito heeft een IQ van 75. Een gemiddelde basketballer heeft zelfs een grotere schoenmaat dan het IQ van Bonnie.

Uiteraard is bovenstaande overzicht veel te kort door de bocht om een schets te geven van wat voor persoon er nu bij welk IQ hoort. Daarvoor zijn meer aspecten nodig zoals persoonlijkheid, karaktereigenschappen enzovoorts. Maar ik vond het wel leuk om een klein onderzoekje te doen naar wie nu welk IQ heeft. Mocht je een avondje niets te doen hebben, zoek eens op bekende mensen en IQ. Ik heb me er in ieder geval een middagje mee kunnen vermaken.


[1] Shana Lebowitz en Aine Cain, 16 tekenen dat je intelligent bent – al voelt het misschien niet zo, 24 maart 2018, www.businessinsider.nl
[2] Intelligentiequotiënt uitleg, geraadpleegd op 22 december 2018, www.zobegaafd.nl
[3]  https://nl.wikipedia.org/wiki/Garri_Kasparov

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment