‘En wat ga jij hierna doen?’ Het is vier uur in de nacht en de DJ heeft zijn laatste nummer gedraaid als hij aan de bar gaat zitten en er twee dames naar hem toekomen. ‘Ik doe nog een drankje en dan ga ik naar huis’, zegt hij. Eén van de dames kijkt hem uitdagend aan en begint vragen aan hem te stellen. De DJ beantwoordt vriendelijk de vragen over zijn leeftijd en waar hij woont. Vervolgens vraagt de dame ‘Heb je eigenlijk een vriendin?’ Bij een bevestigend antwoord probeert ze nog een beetje te peilen hoe goed de relatie is door te vragen of het een mooie vriendin is. ‘Jazeker’, zegt de DJ. ‘Ze is heel mooi’. Het meisje is wat teleurgesteld in het antwoord maar geeft niet op en begint aan zijn arm te trekken. ‘Ga je met ons mee?’ waarop de DJ wat geïrriteerd aangeeft dat hij niet geïnteresseerd is en waarop hij nogmaals zegt dat hij een vriendin heeft, waarna de dame zegt; ‘Dat maakt niet uit, alles kan kapot’. De verleidelijke blik van haar die volgt bij deze zin knalt tegen een enorme muur op, want de DJ zit hier absoluut niet op te wachten. Sterker nog, hij vraagt zich serieus af hoe het kan dat er mensen zijn die denken dat ze iemand kunnen versieren die al ‘bezet’ is. ‘Dames, het laatste nummer is voorbij, het wordt tijd dat jullie de club verlaten, anders komt er dadelijk iemand jullie een handje helpen en geloof me, dat wil je niet’. De dames druipen teleurgesteld af en de DJ blijft zitten met de vraag hoe het kan dat wanneer iets niet beschikbaar is, men dat juist aantrekkelijker vindt.
We willen wat we niet kunnen krijgen. Dit is al terug te voeren op de, al dan niet verzonnen, theorie van Adam en Eva. Denk maar aan die verboden vrucht in het paradijs. Deze vrucht is alleen maar aantrekkelijk omdat hij verboden is om te eten. Of denk terug aan je pubertijd, waarbij het verboden was om alcohol te drinken. Wilden we daardoor juist niet meer experimenteren met drank, juist omdat het niet mocht? Of als iemand zegt dat het je nooit gaat lukken om een klus te klaren? Dan willen we juist laten zien dat het wel degelijk kan.
In 2008 hebben wetenschappers een experiment gedaan om te kijken of aangetoond kan worden dat wat we niet kunnen krijgen, we dit juist willen.[1] In dit experiment lieten de wetenschappers een tal van vrouwen een foto van een knappe man zien. De ene helft kreeg te horen dat hun potentiële droomman single was, de andere helft kreeg te horen dat hij een relatie had. De uitkomst? 59 procent van de vrouwen was geïnteresseerd in de vrijgezel terwijl maar liefst 90 procent de man wilde die een relatie had. De achterliggende verklaring was volgens de onderzoekers dat dit te maken had met de evolutie. Onbewust zien de vrouwen namelijk dat een man voldoende in huis heeft om zich aan een vrouw te binden. Toch blijkt ook dat iemand interessanter wordt als hij/zij plots niets meer van zich laat horen. Nieuwsgierig als wij mensen zijn, willen we weten waarom we niets meer horen en waarom. Juist als iemand ongrijpbaar is, geeft het mensen een geweldig gevoel wanneer deze persoon wel iets van zichzelf laat zien of horen.
Misschien verklaart dit ook onze drang naar informatie opzoeken over mensen. Wanneer we ons oog op iemand hebben gericht, al dan niet op liefdesgebied maar zeker ook wanneer we afgunst naar iemand hebben, doen we er alles aan om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over deze persoon. In deze tijd gaat dit een stuk gemakkelijker nu we beschikken over de verschillende vormen van social media. Instagram, facebook, Twitter etc., alles wordt afgestruind op zoek naar informatie om een zo volledig mogelijk beeld van iemand te krijgen. Daarnaast geldt het gezegde; kennis is macht. Ik denk dat de maker van de Netflixserie ‘You’ hierdoor is geïnspireerd. Ik ben niet zo van het aanprijzen van series, maar deze serie is psychologisch gezien helemaal op bovenstaande onderwerp toegesneden.
Even een korte schets; Een jonge boekhandelaar komt een knappe dame in zijn winkel tegen en raakt gelijk verslingerd aan haar. Voordat hij haar benadert, zoekt hij eerst alles over haar op. Kwestie van efficiëntie mijns inziens want als iemand dan toch niet leuk genoeg is of tegenvalt, kun je altijd beslissen om geen move te maken. Uiteindelijk besluit de boekhandelaar over te gaan tot actie. Dit loopt uiteraard helemaal uit de hand, maar ik doe niet aan spoilers dus kijk vooral lekker zelf hoe het afloopt. Wat wel opvalt in de serie is hoe fascinerend het is om te zien hoeveel informatie je kunt krijgen door enkel gebruik te maken van social media en het achtervolgen van iemand. Nu adviseer ik dat laatste vooral niet, want dat gaat in de serie over op stalken en in Nederland is dit nog steeds strafbaar.
Een nadeel van het verkrijgen van informatie is dat het nooit op kan tegen real life. Daarnaast is het meestal zo dat je fantasie het altijd beter maakt dan dat het in werkelijkheid is. In je fantasie komt alleen de mooie en leuke dingen voor, terwijl iemand vrijwel altijd ook negatieve eigenschappen heeft waaraan je je kan storen. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord dat een partner in alles perfect is. Bestaat die wel, laat het mij dan zeker even weten, dan kunnen we er weer een wetenschappelijk onderzoek op loslaten.
Om weer even terug te komen op hetgeen waar
het allemaal mee begon, het willen van iets wat we niet kunnen krijgen. Wanneer
je er alles aan hebt gedaan om hetgeen te krijgen wat je niet kon krijgen en
het staat dan uiteindelijk toch tot je beschikking, dan is vaak de spanning er
wel van af en is de kans groot dat je je interesse hebt verloren. Het willen
hebben van iets wat je niet kon krijgen werd belangrijker en je bent vergeten
jezelf af te vragen of dit wel werkelijk degene is bij wie je wilt zijn. Mijn
advies; wil je iemand die je niet kunt krijgen, vraag jezelf dan af wat deze
persoon aantrekkelijk maakt. Is het omdat het spannend is, je nieuwsgierig bent
en gaat het vooral om het willen of is het iemand die daadwerkelijk een
aanvulling is op je leven. Want je weet, als iemand blijft boeien, dan is dit
de partner bij wie je wilt zijn en blijven. Niet omdat je iets wilt wat je niet
kunt krijgen.
[1] Gender differences and relationship status in infidelity: who’s chasing whom? By Jessica Parker, Stillwater OK, mei 2008, te vinden via de link: http://digital.library.okstate.edu/etd/umi-okstate-2649.pdf