Eerder was ze al te zien tijdens zomergasten. Inmiddels wordt mijn LinkedIn er mee vol gespamt en bij mijn research blijkt dat ze niet alleen in de Magriet en de Linda verschenen is, maar zelfs wordt genoemd in Trouw en het Financieel Dagblad. Wie is toch die Esther Perel? Esther is een Belgische psychotherapeut en bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en vrijheid van de mens. Haar specialisme is relatietherapie. Erg interessant, want vreemdgaan is in Nederland nog steeds een hot item. Hoe ik daar bij kom? Heel simpel, kijk naar de kijkcijfers van Temptation Island. Het is overigens wonderlijk dat volgende week het zoveelste seizoen van Temptation Island van start gaat en er weer maximaal animo is om als stel mee te doen. Hebben jullie dan niets van vorig seizoen geleerd? Jullie gaan kapot!
Ik denk dat iedereen weleens in zijn leven te maken heeft gehad met vreemdgaan. Heb je er zelf niet ooit een bijdrage aan geleverd, dan ken je ongetwijfeld wel iemand in je omgeving die ooit een scheve schaats heeft gereden. Statistisch is er overigens weinig te vinden over vreemdgaan. Althans, aan betrouwbare informatie. Logisch ook, want op vreemdgaan in Nederland heerst nog steeds een taboe, waardoor mensen niet de volledige waarheid zullen vertellen. Wel weet Esther Perel ons in haar Ted Talk te vertellen dat het niet alleen om ongelukkige stellen gaat waarbij men vreemdgaat.[1] Ook wanneer iemand gelukkig is, ligt de verleiding op de loer. Het wordt ons ook wel steeds makkelijker gemaakt. We hebben social media, leggen makkelijker dan ooit contact met mensen over de hele wereld en hebben steeds meer informatie beschikbaar door het wereldwijde web. Als we al last krijgen van ons geweten tijdens het overspel, zoeken we toch gewoon een website op die het voor ons goedpraat? Daarnaast, hoe vaak hoor je wel niet de reclames over Second Love en andere websites, waarbij mensen worden uitgedaagd tot een tweede liefde of spannende affaire? Kennelijk wordt er hard gewerkt aan het imago van vreemdgaan. Waarom doet vreemdgaan dan nog steeds heel veel pijn?
In onze huidige samenleving trouwen we niet meer zoals vroeger om financiële zekerheid te krijgen of om de zekerheid van het voortbrengen van ons nageslacht. In deze tijd verwachten we andere zaken in een relatie. Partners willen het hele plaatje, alles van elkaar zijn. Je beste vriend, je vertrouweling, intellectuele tegenhanger, minnaar en soulmate. Als je partner dan verliefd wordt op een ander, voel je je waarschijnlijk op al deze vlakken afgewezen. Dat maakt het ontrouw extra pijnlijk.
De definitie van vreemdgaan is wel voor iedereen anders. Praten met een ander over je gevoelens kan voor jouw partner al een brug te ver zijn, terwijl andere stellen de grens trekken bij het seks hebben met een ander. Hoe kun je nu voorkomen dat je in een pijnlijke situatie belandt waarbij jij of je partner vreemdgaat? Op verschillende sites die ik via google vind, zoek op; ‘voorkomen van vreemdgaan’, komt er een scala aan tips voorbij. De meest hilarische vond ik op een vrouwensite. ‘Behandel hem alsof hij te vertrouwen is’. Is vertrouwen in elkaar hebben niet juist de basis van een relatie? Andere tips als ‘Jaloersheid maakt onaantrekkelijk’ en ‘praat er zo min mogelijk over’, begrijp ik niet zo goed. Zijn vertrouwen en communicatie niet juist de bouwstenen van een relatie? Enfin, om je een eerlijk antwoord te geven op de vraag of je vreemdgaan kunt voorkomen? Dat kun je niet. En zeker niet bij een ander. Wel kun je jezelf onder controle houden door niet de verleiding op te zoeken. Als mens zijn we begrijpelijkerwijs vaak nieuwsgierig naar nieuwe situaties. Daarom is het juist van belang om de gevolgen goed te overdenken alvorens je stappen gaat ondernemen die maken dat je straks in een benarde situatie terecht komt. In theorie is dit uiteraard veel makkelijker dan in de praktijk, maar wees sterk en je wordt beloond. Of wees stoer en maak je relatie uit als je niet meer gelukkig samen bent.
Mijn tip wat betreft vreemdgaan; Koop
kunstgras (wel van goede kwaliteit). Dan heb je gegarandeerd de intens groene
kleur die je altijd al hebt gewild en is het niet meer nodig om bij de buren te
gluren.
[1] Esther Perel over waarom gelukkige mensen vreemdgaan https://www.youtube.com/watch?v=P2AUat93a8Q