Woensdag 20 maart 2019 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De wat? De Provinciale Statenverkiezingen is een verkiezing van de leden van de Provinciale Staten in Nederland (thanks Wiki, nu snap ik er nog steeds niets van). Aangezien ik niet van plan was het hele politieke systeem in mijn verhaal uit te leggen, zal ik proberen het kort te houden. Wij, mensen in de maatschappij, kiezen de leden van de Provinciale Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt weer de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is belangrijk omdat daar allemaal poppetjes in zitten die besluiten nemen over wetsvoorstellen van de Tweede Kamer. Is bijvoorbeeld de Tweede Kamer maximaal voorstander van het verplicht donor zijn, dan kan de Eerste Kamer daar altijd nog een stokje voor steken. Het is dus van levensgroot belang dat wij Nederlanders bewust worden van de gevolgen van ons stemrecht.

Nu vrees ik echter dat op 20 maart 2019 de gemiddelde Nederlander hier heel anders over denkt. Zij het niet dat er een algehele onkunde bestaat over het fenomeen Provinciale Staten, dan lijkt het mensen toch niet echt te boeien aangezien er geen direct gevolg te bemerken is. Wanneer ik op dit moment mijn stagiaire vertel over het onderwerp Provinciale Staten kijkt hij mij met een verveelde blik aan. Ga je het daar serieus over hebben? Dit bedoel ik dus, het leeft niet. Mensen willen niet eens de moeite nemen om hun mening te geven op 20 maart 2019.

Waar mensen daarentegen wel weer goed in zijn is het geven van hun mening over andere zaken, al dan niet ongefundeerd. Een tijdje geleden heeft Waylon opgetreden bij de Wereld draait door met nummers van Queen.[1] Waylon deed dit optreden live, iets wat tegenwoordig nog maar zelden voorkomt. En inmiddels begrijp ik ook waarom. Het is angst. Doordat het optreden namelijk live was, zaten er hier en daar wat valse nootjes tussen. Lijkt mij geen enkel probleem want dat is juist het hele charmante van liveoptreden, de echtheid van de performer. Waylon werd echter op social media helemaal afgemaakt door deze kleinigheidjes.[2] Ik vraag mij dan af of deze mensen zich realiseren hoe moeilijk het is om een live optreden te verzorgen? En waarom überhaupt je mening geven? Het optreden was op tv, als je het niet om aan te loeren vindt, dan zap je toch gewoon op een andere zender? Gelukkig weet Waylon van zich af te bijten en blijft hij doorgaan waar hij mee bezig is. Top Waylon! Want als jij je hier iets van aan zou gaan trekken, zouden we straks allemaal opgescheept zitten met liedjes zoals die van Famke Louise en durft niemand meer live te zingen. Ja ja, ik weet sinds kort wat autotune is.

Famke Louise is een artiest waar bij uitstek het autotunen voor is gemaakt. Live bakt ze er niet veel van. Sterker nog, check het optreden van Koningsdag[3], het is niet om aan te gluren, maar op de radio zijn haar nummers een succes. Het kan dus nog steeds zo zijn dat iemand leuke nummers weet te maken, maar dat liveoptreden gewoon niet je sterkste punt is. Wat mij overigens opvalt is dat ook onder haar YouTube-filmpjes een enorme lijst aan haatopmerkingen staat. Wederom denk ik dat het niet nodig is om je mening te geven. Zoek gewoon een YouTube-filmpje op wat je beter bevalt.

Enfin, om terug te komen naar het punt wat ik wil maken. Wij Nederlanders schromen niet om onze mening te geven. Is het niet op Twitter, dan fikken we wel iemands YouTube-filmpje af. Overal waar mogelijk is, voelen mensen kennelijk de behoefte om er iets van te vinden. Ook wanneer er niemand op een mening zit te wachten, wordt er toch wel weer iets gespuwd. Ik heb daarom goede hoop dat we het opkomstpercentage van de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar slechts 48%, ruimschoots gaan overtreffen. Want als we al de moeite nemen om Waylon ongenadig af te kraken en ongeveer elke clip van Famke af te fikken, dan hebben we ook genoeg tijd om even naar het stembureau te gaan.


[1] Waylon tijdens DWDD https://www.youtube.com/watch?v=_14kH461W18
[2] Hanneke Marcelis, artikel Algemeen Dagblad, 21 februari 2019, te vinden via https://www.ad.nl/show/1-4-miljoen-kijkers-zien-waylon-21-minuten-lang-queen-coveren-bij-dwdd~a8ad0de5/
[3] Famke Louise live met Koningsdag, check https://www.youtube.com/watch?v=o-JvBPJigjk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie