Afgelopen week vertelde een collega aan mij dat hij door zijn puberdochter was uitgescholden voor kankermongool. Ik keek hem wat verbaasd aan en vroeg hoe hij hierop heeft gereageerd. Hij vertelde dat hij met zijn dochter heeft gepraat en dat ze naar aanleiding van het gebruik van deze woorden haar mobiele telefoon voor een dag moest inleveren. Vanuit pedagogisch oogpunt ben ik dit tafereel van meerdere manieren gaan benaderen. Zou het echt helpen om, wanneer je niet wilt dat je kind je met dergelijke onuitstaanbare en onbeschofte taal uitscheldt, de telefoon voor een dag in te nemen?

Al generaties lang worden scheldwoorden gebruikt. Vroeger was het woordje ‘bil’ zeggen al uit den boze, later werd het spannend om het woord ‘poep’ te gebruiken. Inmiddels zijn we wat meer multicultureel geworden waardoor we de voorkeur hebben om in het Engels te gaan schelden. ‘Hippe’ scheldwoorden als ‘fuck’ en ‘shit’ spannen op dit moment de kroon. Zelf ben ik er inmiddels ook mee besmet. Het woordje ‘fuck’ bekt nu eenmaal erg lekker en aangezien niemand er meer van opkijkt, zal het ook wel niet heel vreemd of asociaal overkomen. Hoe komt het dat we met dit soort scheldwoorden besmet raken? Zelf heb ik het vermoedelijk opgedaan door mijn omgeving en door de series die ik kijk op Netflix. Veel grover dan ‘fuck’ wordt het bij mij overigens niet. Hoe komen pubers dan aan die grove taal? Leren zij het ook van series kijken? Van de Luizenmoeder hebben ze het niet, daar is alles juist extra braaf. Ook Spangas (lees: GTST voor brugklassers) blijft zich aan het beschaafde Nederlands houden. Waar vinden pubers dan wel deze schuttingtaal?

Ik ben op onderzoek uitgegaan. De start hiervan vond plaats bij mijn herinnering aan vorige week, toen ik bezig was met het verhaal waarin ik Famke Louise nog enigszins verdedigde. Ja, die blog waarin ik mij in haar wilde verdiepen maar waarbij de diepgang ver te zoeken was. De tekst van haar liedjes vielen in het niet bij de onzuivere vocale kunsten, maar ik heb ook haar clips bekeken. Vooral Vroom, waarbij ze met enige regelmaat haar middelvinger wist op te steken deed mijn nekharen overeind staan. En de taal die bij haar liedjes wordt gebruikt is ook niet om over naar huis te schrijven. Toch weet Famke de gemiddelde puber wel aan zich te binden, gezien de grote drukte bij haar optredens en de bekende rappers die met haar willen werken. Misschien heeft het ook te maken maar haar leeftijd, het kind is amper 20. Als ouder zou ik mij overigens kapot schamen. Trouwens, ook als ik ouder was van degene die comments plaatsen onder haar clips. Stelletje aso’s.

Terwijl ik verder aan het struinen ben op YouTube, kom ik ook de vlogs van rapper Boef tegen. Nadat ik een paar van zijn vlogs heb gezien, althans een paar seconden, ze zijn immers te idioot voor woorden, lijk ik hier op de bron van de variëteit aan schuttingtaal te hebben gevonden. Iedereen wordt door Boef verrot gescholden. Het woord ‘kanker’ komt net zo makkelijk uit zijn mond rollen als het woord ‘hoi’, en ik zie een vlog voorbijkomen waarbij hij vertelt dat hij de moeder van iemand die hem heeft dwars gezeten, in haar kont wil neuken. Iedereen mag uiteraard zijn eigen smaak hebben maar volgens mij was deze vlog vooral beledigend bedoeld en gaat hij dit niet praktiseren. En anders is er nog niets mis mee om seks te hebben met oudere dames. Het woordje ‘milf’ komt ook in de comments voor maar dat ga ik niet uitleggen. Voor zij die niet weten wat het is en nieuwsgierig zijn? Google weet alles.

Rapper Boef schijnt overigens met zijn optredens in een jaar tijd ruim 1,2 miljoen euro te verdienen. Dit kan alleen een succes zijn als Boef ook hordes fans heeft. Vooral de jeugd lijkt op zijn performance af te komen. Volgens Boef heeft hij ook hordes fans. Vooral de jeugd, althans, dat verklaart hij in de aflevering Collegetour waarbij Ali B te gast is.[1] ‘De jeugd kijkt naar mij, ze doen mij na ze vinden het leuk wat ik doe.’ Right Boef, als je dit besef hebt, zou je dan voortaan ook wat meer op je woorden willen letten? De jeugd van tegenwoordig, en jij volgens mij ook, heeft volgens mij geen idee hoe kwetsend sommige scheldwoorden over kunnen komen. Kanker is nog steeds een veelvoorkomende ziekte en nog lang niet altijd te genezen. Kijk alleen al naar het aantal programma’s als ‘Over mijn lijk’ en ‘Je zal het maar hebben’. Slopend voor de patiënt en zijn omgeving.

Inmiddels heb ik mijn onderzoek afgesloten en denk ik een goede oplossing te hebben gevonden op de vraag; wat te doen wanneer je kind met het woord ‘kanker’ scheldt. Laat ze kiezen tussen een dag geen mobiele telefoon of verplicht een uur lang een aflevering van ‘Over mijn lijk’ kijken.[2] Door het geven van twee opties geef je ze het idee dat ze nog enigszins regie hebben over de situatie en komt de optie om niet te kiezen niet meer in beeld. Daarnaast betekent een dag geen mobiele telefoon een dag sociaal dood zijn, dus de keuze voor een uur tv kijken is dan al gauw gemaakt. Zorg overigens wel dat ze ook echt kijken, in slaap vallen overdag schijnt ook al een issue te zijn. Ik ben benieuwd of ze na het zien van een aflevering ‘Over mijn lijk’ nog net zo hard het woordje ‘kanker’ roepen als ze wat meer besef hebben wat kanker hebben en de gevolgen ervan precies zijn.


[1] Collegetour met Ali B als gast, het stukje over Boef met Ali B als coach zie je hier; https://www.youtube.com/watch?v=l-SASn7f3-o
[2] https://oml.bnnvara.nl/ In Over Mijn Lijk volgt Valerio Zeno vijf jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Vijf helden die niet bij de pakken neer zitten. Maar besluiten keihard te leven! Valerio volgt ze een half jaar bij al hun hoogte- en dieptepunten. En geeft zo een unieke kijk in het leven van deze inspirerende jongens en meiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie