Eind februari heb ik er al even aandacht aan besteed, en nu de uitslagen binnen zijn kan ik het natuurlijk niet maken om er niet over te beginnen. De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De opkomst is dit jaar berekend op 50,5%. Een ruime 2,5% meer dan afgelopen jaar. Of dit nu te maken heeft met mijn benoeming in één van mijn blogs… nee, ik zal met beide benen op de grond blijven staan. Wel denk ik dat er een andere reden aan ten grondslag ligt, en wel die van de ontevredenheid van het volk. Thierry Baudet heeft hier handig op ingespeeld. Met zijn oneliners was hij met enige regelmaat te horen op verschillende radiocommercials waardoor de twijfelende simpele ziel eenvoudig werd overgehaald om op Forum voor Democratie (hierna: FvD) te stemmen. Het gehele programma doornemen wordt daarbij voor het gemak ook even overgeslagen, lijkt het. Al ben ik inmiddels al een tijdje aan het zoeken naar het programma van de betreffende partij met tot op heden geen resultaat.

Het enige wat er over deze partij te vinden is, zijn de standpunten die op hun website staan vermeld. Deze klinken vooral erg ambitieus, maar ik vraag me bij veel van de standpunten af of deze te realiseren zijn, laat staan dat Nederland daar überhaupt voldoende middelen voor heeft. Gefascineerd door deze ambities probeer ik door te klikken op het standpunt om te kijken hoe ze deze punten onderbouwen. In het beeld verschijnen de hoofden van Thierry Baudet en Theo Hiddema met het bericht dat ik een donatie kan doen aan hun partij. De standpunten zijn verdwenen. Ik ben wat verward. Hoe kan het nu dat ik de onderbouwing mis? Als ik op refresh druk, blijkt dat alle standpunten ineens verdwenen zijn. Vreemd. Bestaat het dan toch dat er iemand in mijn hoofd kan meekijken of zijn er hackers actief die de site van de partij willen slopen?

Over slopen gesproken. Sinds de fikse overwinning, ik sta nog steeds in de verbaasstand maar wijt het aan de twijfelende simpele ziel die niet de kans heeft gehad/genomen om het niet bestaande partijprogramma van FvD door te nemen, heeft Thierry Baudet geen leven meer. Haters van de partij en de partijvoorzitter melden zich massaal en roepen iets in de trant van ‘Volkert, waar ben je nou?’ om aan te geven dat ze Thierry hetzelfde toewensen als Pim Fortuyn destijds is overkomen. Volkert heeft inmiddels de nodige jaartjes vastgezeten, dus die bedenkt zich nog wel eerst een keer of tien voordat hij zich weer met dit soort zaken bezighoudt. Hem vragen om het klusje te klaren lijkt me daarom niet helemaal de juiste weg. Wat ik niet begrijp is dat de meest succesvolle partij na deze verkiezingen ook de meest gehate partij is. Hoe kan dit? Is het Nederlandse volk dan zo enorm verdeeld?

Gelukkig heeft vandaag onze hoeder van de samenleving, onze steun en toeverlaat in bange tijden, ons opgeroepen tot verdraagzaamheid. Inderdaad, Mark Rutte is van mening dat alle politici in vrijheid en veiligheid hun werk moeten doen. Mee eens Mark, maar of mensen op dit moment nog naar je willen luisteren weet ik niet. De VVD heeft het niet al te best gedaan. Daarnaast zijn niet alle kiezers twijfelende simpele zielen geweest maar zijn er ook kiezers die bewust en uit onvrede niet meer op de VVD hebben gestemd maar over zijn gestapt naar FvD. Zou Mark daadwerkelijk last hebben van concurrentie of denkt hij dat de FvD een bevlieging is?

Ik heb begrepen dat partij Denk, de partij met voorzitter Kuzu, geen tot één zetel heeft gekregen in de provincies. Als we terugkijken was daar destijds ook veel gedoe over en zie wat er nu van deze partij over is gebleven. Of die partij van Silvana Simons waar ik nu al niet meer de naam van weet, met haar statement over de Zwarte-Pieten-discussie. Daar is ook niets meer van over. Ja, rond Sinterklaas zal ze wel weer vooraan lopen tijdens de demonstraties, maar ook haar partij doet feitelijk niet meer mee. Kortom, het lijkt vooral veel gedoe om niets.

Als ik Mark Rutte was, dan wist ik het wel. Ik zou de popcorn en de cola erbij pakken en rustig toekijken hoe deze partij zich vermoedelijk ook eigenhandig weer ten gronde zal werpen. Scheelt je een hoop werk en je krijgt er tenminste geen vieze handen van. Althans, zolang het maar zoute popcorn is want van zoete wordt het plakkerig en wie weet blijft er dan wel een stukje FvD hangen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie