Afgelopen weekend is er in de nacht van zaterdag op zondag een man door de Vlaardingse politie gearresteerd. Wat heeft deze man gedaan om te worden opgepakt? Hij was zich aan het masturberen. En niet op zo maar een plek, maar op de Trekkade. Het gedrag van de man werd door voorbijgangers als intimiderend en schokkend ervaren. Dit alles is terug te vinden in ons uiterst betrouwbare dagblad De Telegraaf.[1] Kennelijk trok de man het niet meer, of juist wel, anders was hij niet betrapt. Wat maakt het dat iemand per se in de nacht op een openbare plek zichzelf af gaat trekken? Kan hij dat niet thuis doen? En is het eigenlijk strafbaar? Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Volgens artikel 238 van het Wetboek van Strafrecht is masturberen in het openbaar een zedenmisdrijf. Zij die zich hieraan schuldig maken kunnen een gevangenisstraf van ten hoogste 3 maanden opgelegd krijgen of een geldboete. Aan dit strafbare feit kleven (haha) nog wel enkele voorwaarden.

  • op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd;
  • op een andere dan onder 1° bedoelde openbare plaats, toegankelijk voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar;
  • op een niet openbare plaats, indien een ander daarbij zijns ondanks tegenwoordig is.

Mijns inziens zijn de voorwaarden wat vaag. Ik begrijp dat het niet de bedoeling is om aan je zaakje te gaan sjorren in openbare ruimtes. Uit het tweede subje blijkt dat dit ook niet wenselijk is om dit in de kinderspeelzaal of de ballenbak van de Ikea te doen. Wanneer ik de derde voorwaarde lees, is het überhaupt niet de bedoeling om het te doen waar iemand bij in de buurt is. Had het artikel niet beter ingekort kunnen worden door er iets van de maken als; niet in het zicht van volwassenen en kinderen (en dieren denk ik ook, die zitten er ook niet op te wachten)?

Dat er een ernstig nadelig gevolg kleeft (haha, wéér) aan het showen van je zaakje blijkt wel uit jurisprudentie. Je zaakje uit frustratie laten zien aan twee dames op een scooter, levert je al gauw een taakstraf van twintig uren of vervangende hechtenis op.[2] In het donker in je auto je zaakje bekijken is ook geen aanrader, zeker niet als het licht van de lantaarnpaal naar binnen op je paal valt en er iemand langs je auto loopt. Het excuus dat er hete chocolademelk over je trui en bovenbenen is gevallen en je daardoor je kleren in je auto moest uittrekken, werkt helaas niet bij de rechtbank maar levert je een gevangenisstraf op voor de duur van twee weken.[3] Ook al ben je de eerste keer niet opgevallen, zorg dat je dit niet met enige regelmaat op dezelfde plek doet want dan is de kans groot dat er meerdere mensen tegen je zullen getuigen en word je al gauw gezien als een viezerik.[4] Gevolg was overigens een werkstraf van 80 uren.

Oké, het mag dus niet in het openbaar op de Trekkade, niet openbaar op straat maar zelfs afgelegen in een auto in het donker levert al de nodige risico’s op. Waar ligt dan de grens? Ik heb mijn buren weleens zien seksen in de woonkamer voor het raam. Dat was ook niet erg aangenaam om te zien. De buurvrouw was daar wel blij mee. Kreeg ze toch nog haar duwtje in de rug. Wat nou als de politie daar langs was gereden? Hadden mijn buren dan ook een boete of taakstraf gekregen?

Inmiddels begrijp ik de man op de Trekkade wel wat meer. Waarschijnlijk heeft hij een huis vlakbij een openbare plek, naast een drukke nachtwinkel met veel ramen en veel lantaarnpalen om zijn huis. De pakkans thuis, al dan niet door zijn vrouw of mensen die langs zijn huis zouden lopen, leek hem waarschijnlijk groter dan zich te bevredigen aan de Trekkade. Hopelijk pakken ze hem niet te hardhandig aan want hij staat nu al voor paal, ook in de krant.

Overigens krijg je voor wildplassen maar een boete van 140 euro. Mocht je dus toch de behoefte hebben om je slurf uit je broek te trekken, zeg dan tegen de politie dat je net op het punt stond om te gaan plassen.


[1] ‘Opgepakt vanwege masturberen aan de Trekkade, De Telegraaf, 7 april 2019, te vinden via de link; https://www.telegraaf.nl/nieuws/3408935/opgepakt-vanwege-masturberen-aan-de-trekkade
[2] Rechtbank Oost-Nederland, ECLI:NL:RBONE:2013:BZ5731
[3] Rechtbank Oost-Nederland, ECLI:NL:RBONE:2013:BZ5755
[4] Rechtbank Oost-Nederland, ECLI:NL:RBONE:2013:BZ5766

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie