Vorige week heb ik de documentaire ‘From fit to fat and back’ bekeken.[1] Een personal trainer uit Australië laat zien wat er mijn zijn strak afgetrainde lichaam gebeurt als hij in een half jaar 50 procent van zijn lichaamsgewicht aankomt. Dit om meer empathie te krijgen voor zijn klanten en om beter te begrijpen wat zij doormaken. Vol fascinatie heb ik de documentaire bekeken. Spoiler; het lukt hem inderdaad om én het gewicht aan te komen, én om ook weer zoveel af te vallen. Wel is te zien dat enorm aankomen en afvallen behoorlijk wat risico’s met zich meebrengt. In Nederland hebben we ook steeds meer issues met overgewicht. Het aantal Nederlanders met overgewicht dat de maag laat verkleinen groeit. Twee jaar geleden luidde het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam al de noodklok omdat zij het stijgende aantal operaties per week, wat nu al op dertig ligt, niet aan konden. Afgelopen jaar berichtte het Algemeen Dagblad al dat vijftig procent van de volwassenen te zwaar is en waarvan veertien procent zelfs enige vorm van obesitas heeft.[2] Ook herinneren we ons vast nog wel dat programma met Wendy van Dijk waarbij zij een aantal mensen met obesitas een half jaar heeft gevolgd in hun strijd tegen het vet, niet allen even succesvol. Hoe kan het een personal trainer wel lukken om in een half jaar weer terug te komen op zijn originele gewicht terwijl andere mensen maar blijven worstelen met de kilo’s? Ligt het dan toch aan je lichaamsbouw en DNA?

‘Elk pondje gaat door het mondje’, is het vaak gehoorde spreekwoordelijk gezegde. Dat is ook wel zo, maar zijn er niet meer oorzaken aan te wijzen waarom mensen steeds meer last krijgen van overgewicht? In het boek ‘Vet belangrijk’ van Van Rossum en Boon[3] wordt een voorbeeld gegeven waarbij mensen met obesitas astmatische klachten hebben. Zij krijgen prednisonkuren, neussprays of puffertjes met corticosteroïden, terwijl dit juist tot een vergroot hongergevoel en een dikke buik kan leiden. En niet alleen bij astmatische patiënten is dit het geval. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat medicatie bedoeld voor de psyche ook zijn nodige bijwerkingen heeft. Zo krijgen mensen van antidepressiva of antipsychotica eerder een hongergevoel, missen zij een verzadigd gevoel of houden zij enorm veel vocht vast waardoor zij dikker worden. Medicatie kan dus wel degelijk een belangrijke oorzaak zijn van gewichtstoename. Ditzelfde effect schijnt te gebeuren wanneer iemand een crashdieet heeft gevolgd. Je verliest enorm veel kilo’s maar daardoor raken ook je eetlusthormonen verstoord. Dit heeft weer als gevolg meer honger, minder verzadiging en een lagere verbranding. Niet voor even maar soms je hele leven lang. Het wordt dus steeds moeilijker om het gevecht met de kilo’s aan te gaan.

Goed, crashdiëten helpt dus niet maar werkt averechts. Maakt het dan wel uit of je weinig vet of weinig koolhydraten binnenkrijgt? Bij ons thuis gelooft de DJ heilig in de werking van het keto-dieet. Geen tot weinig koolhydraten en veel eiwitten en vet. Zijn theorie is dat je lichaam vet niet kan omzetten in vet en het dus niet wordt opgeslagen. Uit ervaring weet hij dat dit voor hem werkt. Hij is er kilo’s mee afgevallen en ziet er nog steeds sexy uit. Naar zijn eigen zeggen werkt het gegarandeerd en heeft hij nog nooit gehoord dat het keto-dieet niet bij iemand werkte. Zelf ben ik wat sceptisch en denk ik dat dit niet werkbaar is voor mij. Ik sport erg veel dus is het eten van koolhydraten erg belangrijk om voldoende energie binnen te krijgen. Daarnaast, als ik veel vet eet, val ik meestal direct na de maaltijd in slaap. Mijn lichaam heeft dus erg veel moeite met het verwerken van vet.

Zelf geef ik liever de voorkeur aan de term ‘bewust eten’. Wat voor de één dus werkt, werkt niet altijd voor de ander. Dit heeft te maken met het feit dat je gewicht voor 60 procent genetisch is bepaald.[4] Sommige mensen hebben de mazzel dat ze alles kunnen eten en geen gram aankomen, terwijl een ander al bij het kijken naar een glas water het gewicht voelt toenemen. Overgewicht ligt dus nog steeds wel aan wat je allemaal naar binnen stopt, maar het lijkt deels afhankelijk van hoe je lichaam voeding verwerkt of je er dik van wordt of niet. Je zult dus zelf op ontdekkingsreis moeten om uit te vogelen hoe jouw lichaam in elkaar zit, en hoe je deze zo gezond mogelijk houdt. Zoals ooit een wijs iemand tegen mij zei; Je lichaam is je tempel, die moet je aanbidden, liefde geven en goed onderhouden.

Wil je afvallen dan zal je dus zelf op onderzoek uit moeten gaan om te onderzoeken wat voor jou het beste is. Je kunt je wel laten adviseren door een dieet-goeroe, of er allerlei methodes op loslaten maar jij bent de enige die jouw lichaam als geen ander kent en dus zou moeten weten wat goed voor je is. Word je zwaarder na het gebruik van medicatie? Raadpleeg dan je arts wat je het beste kunt doen. En belangrijk; Laat je dus niet gek maken door andere mensen. Sla gerust diegene die het pak koekjes of die reep chocola uit jouw winkelwagentje wil halen omdat hij/zij denkt dat dit niet goed voor je is. Een flinke klap uitdelen is al gauw 15 calorieën dus ik zeg; doen!

Ps. Er is weer een nieuw seizoen Secret Eaters op Youtube te vinden!


[1] P.J. James, personal trainer in From Fit to Fat and Back, https://www.youtube.com/watch?v=ew7g7AqGqzo
[2] E. van Joolen, Dit is waarom we steeds dikker worden, 5 juli 2018, Algemeen Dagblad.
[3] L. Van Rossum en M. Boon, Vet belangrijk, april 2019, drukkerij Ambo-Anthos, 1e druk, ISBN: 9789026346538
[4] L. Van Rossum en M. Boon, Vet belangrijk, april 2019, drukkerij Ambo-Anthos, 1e druk, ISBN: 9789026346538

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment