Zes weken geleden ben ik begonnen met een zogeheten ‘droogtrainen challenge’. Een challenge waarbij het de bedoeling is om in acht weken tijd zo veel mogelijk vet te verliezen. De aanleiding? Het coachen van enkele collega’s in de strijd tegen de kilo’s. Oké, een hele korte uitleg volstaat niet merk ik. Ik zal het uitleggen.


Al een tijdje, lees; mijn hele werkzame carrière, hoor ik mensen en vooral vrouwen klagen over hun gewicht en het bijbehorende diëten op allerlei onsuccesvolle manieren. Van Weightwatchers tot Atkins en van intermitting fasting tot het appel dieet, de meest bizarre vormen van diëten worden gevolgd. Veel van deze diëten hebben geen tot een kortdurend effect en in the end zitten alle verloren kilo’s er toch weer aan of is het zelfs vermenigvuldigd. Niet heel succesvol dus.


Daarnaast heb ik ook al heel wat smoesjes voorbij horen komen over waarom het niet lukt. Termen als ‘traag metabolisme’ of ‘slechte genen’ zijn de meest voorkomende. Zelf geloof ik hier niet in. Wat ik wel geloof is dat je door een medische aandoening of medicijnen gewicht aan kunt komen, al is daar mogelijk met wat creativiteit en een enorme berg aan doorzettingsvermogen ook nog wel wat aan te doen. Vergis je niet, ik wil niemand tegen het zere been aan schoppen. Zelf ken ik ook mensen die problemen hebben met hun schildklier of bijvoorbeeld een dikke buik krijgen van de Clozapine. Dat is heel erg vervelend. Maar het gros van de mensen die geen aandoening heeft, kan wel degelijk iets aan het overgewicht doen is mijn mening. En niet met één of ander rancuneus dieet maar gewoon door bewust te zijn wat je elke keer in je mond stopt. Dit klinkt echter eenvoudiger dan dat het is, zo blijkt, aangezien de helft van de Nederlanders inmiddels met overgewicht kampt.

Enfin, om terug te komen naar de aanleiding van deze blog. Ik raakte in gesprek met de betreffende collega’s over het probleem dat zij hun extra gewicht op geen enkele mogelijkheid kwijtraakten en alleen maar naar elk dieet aankwamen. Zelf ben ik zes jaar geleden in een relatief korte tijd vijf kilo kwijtgeraakt. Niet omdat het per se nodig was maar ik wilde graag mijn dertigste levensjaar ingaan met maatje small en een sixpack en was benieuwd naar hoe ik dit op zo een effectief mogelijke manier kon doen zonder er veel voor te moeten laten. Inmiddels heeft mijn manier van vet verliezen (afvallen klinkt echt zwaar ellendig en stigmatiserend) een populairdere naam gekregen, namelijk flexibel diëten. Tja, zodra je iets met voeding en bewustwording doet heet het al gauw diëten dus aan die term kan ik helaas niets doen. In de praktijk werkt het simpel;


Vet verliezen doe je door een calorietekort te creëren en dus bereken je wat je nodig hebt aan calorieën per dag en gaat daar ongeveer 300 calorieën onder zitten. Heb je nu werkelijk geen idee wat je nodig hebt dan raad ik aan om twee weken lang je voeding en je gewicht te tracken om vervolgens daaruit de conclusie te trekken, of wandel even de sportschool in want daar staat vast een batterij aan personal trainers om je dit haarfijn uit te leggen. Overigens wonderlijk dat het zo’n populair beroep is en dat heel veel mensen het doen. Het zal wel nodig zijn denk ik dan. Verdient trouwens ook wel lekker.

Dit principe heb ik mijn collega’s ook uitgelegd. Daarnaast heb ik wat hulp gehad door de filmpjes van droogtrainenacademie.nl te laten zien zodat de uitleg over verschillende onderwerpen wat eenvoudiger werd en mij dit tijd scheelde. Kei fijne filmpjes overigens. Staan op youtube en zijn eenvoudig te vinden. De collega’s werden enthousiast en vroegen mij of ik hen wilde coachen in het proces. Helemaal prima. Ik ben geen pro maar heel moeilijk kan het niet zijn. Om het mijzelf wat makkelijker te maken had ik besloten om zelf ook mee te doen. Een Audi-dealer is geen goede dealer als hij zelf geen Audi rijdt, dus zo startte ik zes weken geleden de droogtrainen challenge.


Er zijn een paar basisregels; de gehele week houd je je aan je calorieëndoel en twee dagen in de week mag je een dag hebben waarbij je 300 calorieën extra mag. Om mijzelf als voorbeeld te nemen; voor degene die mij kennen, ik ben een nogal bewegelijk en druk iemand die daarnaast nog zes keer per week sport dus om aan mijn energiebehoefte te voldoen zou ik per dag ongeveer 2300 calorieën nodig hebben. Op ‘lage dagen’ beperk ik mij tot 1866 calorieën en op ‘hoge’ dagen op 2100 calorieën zodat mijn lichaam niet hoeft te denken dat het dood gaat en in survivalmodus gaat. Binnen dit doel mag ik alles eten en drinken. Om het dragelijk te houden en geen honger te krijgen of gravings naar zoetigheid is het verstandig om veel eiwitten binnen te krijgen. Zelf hanteer ik 30-35% in het totaal aan macro’s per dag.


Een andere regel is dat je je elke dag weegt. Bij droogtrainenacademie.nl noemen ze dit ook wel emotieloos wegen. Dat is natuurlijk knalmoeilijk want als je eenmaal je motivatie hebt gevonden om af te vallen en de weegschaal doet van alles wat je niet wilt, dan is de motivatie al vaak ver te zoeken. Zonde, want vaak is het niet dat je bent aangekomen maar heeft het te maken met wat je de dag ervoor hebt gegeten. Zo gebeurt het mij vrijwel elke keer dat wanneer ik te veel koolhydraten op een dag heb gegeten, er de volgende dag een kilo bij is gekomen, alleen al aan vocht. Koolhydraten houden namelijk meer vocht vast dan vet en eiwitten. Een ander bijkomend voordeel dat ik overigens heb ervaren is dat door het eten van veel eiwitten mijn nagels een stuk langer en sterker zijn, dus alleen al daarom is het een voordeel. Wegen is dus belangrijk om elke dag te doen zodat je uiteindelijk op een weekgemiddelde uitkomt dat vele malen representatief is aan je gewicht. Verder adviseert droogtrainenacademie.nl nog om ernaast krachttraining te doen, het liefst minder tot geen koffie te drinken, veel water te drinken en veel groente te eten zodat je de nodige vezeltjes binnenkrijgt. Allemaal heel tof maar ik beperk me tot regel 1 en 2. De rest ben ik wat flexibeler in. Sporten ben ik overigens ook niet meer of minder gaan doen.

Zoals ik al zei zijn de collega’s en ik inmiddels zes weken verder. Het resultaat wisselt per persoon, wat bij navraag te maken heeft met tijd en discipline maar geen van de collega’s is daadwerkelijk aangekomen. In het ‘ergste’ geval is het gewicht gelijk gebleven. Ik ben dus een trotse amateurcoach. Het is niet zo dat de kilo’s eraf vliegen, maar dat is ook niet de bedoeling. Het moet een aanpassing worden van de levensstijl. Het onder controle hebben van je voeding en het bewust worden dat het om voeding moet gaan en niet om vulling. Bij mijzelf merk ik het inmiddels ook. Ik ben drie kilo lichter en zie de spieren steeds meer zichtbaarder worden. Daarnaast reageert mijn omgeving enigszins gefrustreerd dat het mij ‘zo makkelijk’ lukt. Nee, dit is niet ‘zo makkelijk’, de regels zijn simpel maar het is investeren in jezelf en kennis opdoen van voeding waar je uiteindelijk je hele leven profijt van zult hebben. Of zoals de heren van droogtrainenacademie.nl zo mooi wekelijks herhalen; het is geen sprint maar een marathon.


Om terug te komen op mijn punt. Iedereen, op enkele hoge uitzondering na, kan vet verliezen. Uithongeren of andere idiote diëten waar je uiteindelijk alleen maar dik en ongelukkig van wordt is helemaal niet nodig. Hanteer de basisregels en je zult zien dat je vet gaat verliezen. En voor zij die het niet lukt… google eens op discipline en intrinsieke motivatie 😉.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment